FinD - Novice - Arso še ni spremenil okoljevarstvenega dovoljenja Interserohu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.7.2018

Arso še ni spremenil okoljevarstvenega dovoljenja Interserohu

Ljubljana, 24. julija (STA) - Odločba o spremembi okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Interseroh po uradni dolžnosti še ni bila izdana, so danes za STA povedali na Agenciji RS za okolje (Arso). Kot so pojasnili, namreč še preučujejo sodbo upravnega sodišča v zvezi s spremembo okoljevarstvenega dovoljenja iz lanskega leta.

Upravno sodišče je 12. julija odločilo o tožbi Interseroha zoper spremembo okoljevarstvenega dovoljenja iz lanskega leta. Gre za odločitev, ki so jo na ministrstvu za okolje in prostor oz. Arsu čakali, saj lahko šele po njej znova spremenijo okoljevarstveno dovoljenje Interserohu. Nova sprememba naj bi vsaj začasno rešila težave s kopičenjem odpadne embalaže na dvoriščih centrov za ravnanje z odpadki.

Tožbo Interseroha je sicer sodišče zavrnilo. Je pa poudarilo, da je "tožnik (še nadalje) dolžan prevzemati zgolj količino odpadne embalaže, ki izhaja iz njegovih pogodbenih obveznosti".

Natančneje, Interseroh mora prevzemati odpadno embalažo od izvajalca javne službe po deležih, ki jih določi vlada. A ti deleži se lahko nanašajo le na odpadno embalažo, ki so jo na trg dali zavezanci za ravnanje z odpadno embalažo, s katerimi ima tožnik sklenjene pogodbe o prevzemanju obveznosti ravnanj z odpadno embalažo.

Okoljska ministrica, ki opravlja tekoče posle, Irena Majcen je v izjavi novinarjem prejšnji teden povedala, da so junija vse družbe za ravnanje z odpadno embalažo z izjemo Interseroha dobile nova okoljevarstvena dovoljenja, nemudoma so sledile inšpekcijske odločbe, ki so jim naložile odvoz embalaže, ki je v prvem polletju še niso odpeljale. Pri Interserohu pa se je čakalo na odločitev upravnega sodišča v zvezi s pritožbo na spremenjeno okoljevarstveno dovoljenje iz preteklega leta.

V Interserohu sicer zavračajo vse očitke ministrstva za okolje in prostor ter poudarjajo, da je za nastalo situacijo v zvezi z odpadno embalažo krivo ministrstvo oz. država, ki nista ustrezno uredila sistema.

Predsednik Združenja centrov za ravnanje z odpadki Slovenije in prvi mož ljubljanske Snage Janko Kramžar je prejšnji teden povedal, da v šestih centrih, ki so povezani v združenje, trenutno na odvoz čaka 3800 ton nakopičene odpadne embalaže. Najhujše je stanje v Ljubljani, kjer je še vedno nakopičenih skoraj 2500 ton.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar