FinD - Novice - Ryanair zaradi dražjega goriva in višjih plač pilotov s padcem dobička
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.7.2018

Ryanair zaradi dražjega goriva in višjih plač pilotov s padcem dobička

Dublin, 23. julija (STA) - Irski Ryanair je v prvem četrtletju, ki se za podjetje konča s koncem junija, zabeležil padec dobička. V nizkocenovnem letalskem prevozniku padec pripisujejo dražjemu gorivu ter višjim plačam pilotov in kabinskega osebja. Dobiček po davkih je na letni ravni zdrsnil za 22 odstotkov na 309,2 milijona evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ryanair je četrtletne poslovne rezultate objavil v tednu, ko se pripravlja na novo stavko nekaterih pilotov in kabinskega osebja. Kot poroča AFP, se stavke nadaljujejo kljub temu, da si družba v zadnjih mesecih prizadeva izboljšati plače in pogoje dela.

V četrtletnem poslovnem poročilu je Ryanair izpostavil, da so se stroški za zaposlene zvišali za 34 odstotkov. Največji del tega odpade na 20-odstotne povišice pilotom. Kljub doseženim dogovorom s piloti in kabinskim osebjem na največjih trgih (Velika Britanija, Italija in Nemčija), pa se nizkocenovnik pripravlja na več novih stavk v prihodnjih tednih.

Že v torek bo tretjo enodnevno stavko izvedlo nekaj Ryanairovih pilotov na Irskem, zaradi česar je moral prevoznik odpovedati 16 letov. V sredo in četrtek so odpovedali 600 letov po Evropi, saj bodo stavkali piloti in kabinsko osebje v Španiji, Belgiji in na Portugalskem.

V podjetju so pojasnili, da je postopek pogajanj na manjših trgih počasnejši. Pričakujejo, da se bodo stavke nadaljevanje tudi v času vrhunca poletnih počitnic, pri čemer so poudarili, da niso pripravljeni poklekniti pred nerazumnimi zahtevami, ki bi ogrozile nizke cene ali učinkovit poslovni model.

Med razlogi za nižji dobiček v minulem četrtletju so v podjetju izpostavili tudi znatno višje cene goriva. Še lani je bilo v četrtletju za sodček nafte potrebno odšteti 50 dolarjev, v enakem letošnjem obdobju pa skoraj 80 dolarjev.

Ryanair je še sporočil, da je od aprila do konca junija število potnikov zraslo za sedem odstotkov na 27,6 milijona, prihodki od prodaje pa so zrasli za devet odstotkov na skoraj 2,1 milijarde evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar