FinD - Novice - Inflacija v območju evra junija dvoodstotna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.7.2018

Inflacija v območju evra junija dvoodstotna

Luxembourg, 18. julija (STA) - Inflacija v območju evra je bila junija na letni ravni dvoodstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot maja in 0,7 odstotne točke več kot junija lani. Pri dveh odstotkih je bila tudi v EU, kar je toliko kot maja in 0,5 odstotne točke več kot junija lani, je v drugi oceni potrdil Eurostat.

Najnižjo inflacijo so junija zabeležile Irska (0,7 odstotka), Grčija (en odstotek) in Danska (1,1 odstotka), najvišjo pa Romunija (4,7 odstotka), Estonija (3,9 odstotka) in Madžarska (3,2 odstotka).

V primerjavi z majem se je inflacija znižala v treh članicah, v dveh ostala nespremenjena, v 22 pa se je zvišala. V Sloveniji je bila inflacija junija na letni ravni 2,3-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot maja in 1,4 odstotne točke več kot junija lani.

K rasti cen so največ prispevale cene energentov (+0,76 odstotne točke). Sledile so storitvene dejavnosti (+0,57 odstotne točke), hrana, alkohol in tobak (+0,53 odstotne točke) ter neenergetske industrijske dobrine (+0,10 odstotne točke).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar