FinD - Novice - Iran na Meddržavnem sodišču vložil pritožbo proti ZDA
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.7.2018

Iran na Meddržavnem sodišču vložil pritožbo proti ZDA

Teheran, 17. julija (STA) - Iran je na Meddržavnem sodišču v Haagu vložil pritožbo proti ZDA zaradi ponovne uvedbe sankcij, so danes sporočili z iranskega zunanjega ministrstva. Kot je dejal zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, želijo s pritožbo doseči, da bi ZDA odgovarjale za nezakonito uvedbo enostranskih sankcij.

"Iran je zavezan vladavini prava ob ameriškem zaničevanju diplomacije in pravnih obveznosti. Nujno je nasprotovati njihovi navadi kršenja prava," je Zarif zapisal na Twitterju.

Pritožba je odgovor Teherana na odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o umiku iz jedrskega sporazuma med šestimi velikimi silami in Iranom ter o ponovni uvedbi sankcij.

V Teheranu trdijo, da ZDA s svojimi dejanji kršijo mednarodne obveznosti, med drugim ameriško-iranski sporazum o prijateljstvu iz leta 1955, ki je bil sklenjen veliko pred iransko revolucijo leta 1979, a se v pravnih postopkih še vedno sklicujejo nanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iran in ZDA nimata diplomatskih odnosov od leta 1980, ko so iranski študenti zasedli ameriško veleposlaništvo v Teheranu in uslužbence vzeli za talce.

Washington bo sankcije proti Iranu uvedel v dveh fazah, in sicer avgusta in novembra, s sankcijami pa je zagrozil tudi tujim podjetjem, ki bodo poslovala z Iranom.

Iran in preostali podpisniki zgodovinskega sporazum iz leta 2015, po katerem je islamska republika omejila svoje jedrske dejavnosti v zameno za odpravo gospodarskih sankcij, si prizadevajo za ohranitev dogovora in poslov, ki so jih sklenili od takrat.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar