FinD - Novice - Povprečna plača za maj nižja od aprilske
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.7.2018

Povprečna plača za maj nižja od aprilske

Ljubljana, 16. julija (STA) - Povprečna plača za maj je znašala bruto 1663,23 evra, neto pa 1077,77 evra. V primerjavi s plačo za april je bila nižja, nominalno za 0,1 odstotka, realno pa za 1,3 odstotka. Najvišjo povprečno plačo so imeli v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Povprečna plača za letošnji maj je bila sicer višja kot tista za lanski maj, in sicer v bruto znesku nominalno za 3,1 odstotka (realno za 1,1 odstotka), v neto znesku pa nominalno za 2,6 odstotka (realno pa za 0,6 odstotka).

Povprečna bruto plača za maj se niti v javnem niti v zasebnem sektorju ni bistveno razlikovala od plače za april, v primerjavi s povprečno bruto plačo za maj 2017 pa je bila v obeh sektorjih višja: v zasebnem sektorju za 3,7 odstotka, v javnem sektorju pa za 2,7 odstotka.

Zvišanje povprečne neto plače je bilo v primerjavi s plačo za april kot tudi v primerjavi s plačo za lanski maj najopaznejše v dejavnosti rudarstvo (za 3,2 odstotka oz. za 9,2 odstotka). V povprečju najvišjo neto plačo pa so imeli zaposleni v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, kjer je dosegla 1532,28 evra.

Povprečna neto plača se je na mesečni ravni v nekaterih regijah zvišala, v nekaterih znižala; najbolj se je zvišala v posavski statistični regiji (za 2,6 odstotka), najbolj znižala pa v obalno-kraški statistični regiji (za 1,3 odstotka). V primerjavi s plačo za maj 2017 pa je bila v vseh statističnih regijah višja; zvišanje je bilo najopaznejše v posavski statistični regiji, kjer je porasla za pet odstotkov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar