FinD - Novice - Nekaj opazk o trgu nepremičnin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.7.2018

Nekaj opazk o trgu nepremičnin

Ljubljana, 12. julija (STA) - Povprečna cena ljubljanskih rabljenih stanovanj je bila v letošnjem prvem četrtletju za več kot 30 odstotkov višja od povprečja leta 2015, je pred kratkim objavil statistični urad. Kaj se dogaja na trgu in kako dolgo bodo cene še rasle, v Financah razmišlja Jurij Šimac.

Smo sredi julija, letnega poročila za leto 2017 še vedno ni. Odsotnost dobrih podatkov v času, ko se vsi sprašujejo, ali se na ljubljanskem trgu nepremičnin napihuje balon, ni ravno najboljše znamenje.

Čeprav nepremičninarji napovedujejo številne nove projekte, jih v resnici ni od nikoder. Gradnje stanovanj v cenovnem razredu do 200 tisoč evrov (govorimo o denimo trisobnih stanovanjih, in ne garsonjerah) tako rekoč ni.

Apetiti prodajalcev, pa tudi najemodajalcev, so v luči prebujenega trga nepremičnin, logično, zrasli. Tako pač deluje trg in ko stanovanj primanjkuje - in trenutno je v Ljubljani tak občutek -, apetiti prodajalcev pač zrastejo.

Cene utegnejo hitreje rasti v okolici Ljubljane. To je logično, ljubljanska stanovanja postajajo draga - samo pomislite, kvadratni meter v Fužinah trenutno stane toliko, kot je stal še pred tremi leti v središču Ljubljane - in na določeni točki je vsekakor na mestu razmislek o selitvi na obrobje mesta.

Ohladitev lahko prinesejo dražja posojila. Denar se torej draži, kar bi v teoriji moralo pomeniti, da nakup stanovanja morda vendarle ni več tako privlačen - a to je teorija.

Kakorkoli obračamo, čas za nakup stanovanja, sploh v Ljubljani, se zdi slab kot že dolgo ne, sklene komentator.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar