FinD - Novice - EU znova o izenačitvi davčne obravnave elektronske in tiskane knjige
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.7.2018

EU znova o izenačitvi davčne obravnave elektronske in tiskane knjige

Bruselj, 13. julija (STA) - Finančni ministri EU bodo danes v Bruslju znova razpravljali o izenačitvi davčne obravnave elektronske in tiskane knjige in časopisa, ki naj bi nekaterim članicam EU omogočil uporabo zelo nizke, tudi nične stopnje DDV za e-knjige in spletne časopise. V minulih dveh letih je bilo že več neuspešnih poskusov dogovora.

Ministri bodo po napovedi slovenskega finančnega ministrstva danes opravili orientacijsko razpravo o predlogu sprememb direktive glede stopenj DDV, ki se uporabljajo za knjige, časopise in periodične publikacije.

Ključni elementi v zadnjem kompromisnem predlogu, pripravljenem v času bolgarskega predsedstva, ostajajo nespremenjeni. To pomeni, da bi lahko članice za vse publikacije - tiskane in elektronske - uporabljale nižje stopnje DDV, kar je doslej veljalo le za tiskane.

Super znižanih stopenj DDV oziroma nižjih od pet odstotkov sicer ne bi mogle uporabljati vse članice, ampak samo tiste, ki so takšne stopnje uporabljale na dan 1. januarja 2017. Nekaj članic je namreč to možnost dobilo med pristopnimi pogajanji.

Slovenija se strinja s predlogom za izenačitev davčnih stopenj za tiskane in elektronske publikacije, ne pa za splošno možnost držav za uporabo super znižanih stopenj, zato bi lahko podprla kompromisni predlog, so spomnili na finančnem ministrstvu.

Slovenijo bo zastopal državni sekretar na finančnem ministrstvu Gorazd Renčelj. Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman se je v četrtek v Bruslju sicer udeležila evroskupine, a se je nato vrnila v Slovenijo, kjer bo vlada danes po njenih napovedih nadaljevala obravnavo predloga za spremembo prodajne zaveze za NLB.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar