FinD - Novice - Cene industrijskih izdelkov v območju evra in EU maja višje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.7.2018

Cene industrijskih izdelkov v območju evra in EU maja višje

Luxembourg, 03. julija (STA) - Cene industrijskih izdelkov so pri proizvajalcih v območju evra maja na mesečni ravni zvišale za 0,8 odstotka, v EU pa za en odstotek. Na letni ravni je bila rast tri- oz. 3,6-odstotna. V Sloveniji so se cene na mesečni ravni povišale za 0,1 odstotka, v primerjavi z lanskim majem pa za 1,8 odstotka, kažejo podatki Eurostata.

Na mesečni ravni so najbolj narasle cene v energetskem sektorju, in sicer za 2,6 odstotka. Te se potiskale tudi rast v EU, kjer so se okrepile za 3,4 odstotka. Brez upoštevanja tega sektorja bi bila rast cen 0,2-odstotna v obeh območjih.

Največjo rast so imele Grčija (+2,4 odstotka), Portugalska (+1,9 odstotka), Ciper in Madžarska (v obeh +1,8 odstotka), največje padce pa Irska (-0,5 odstotka) in Latvija (-0,3 odstotka).

Tudi na letni ravni so rast cen industrijskih izdelkov tako v evro območju kot EU potiskale cene v energetskem sektorju, saj so narasle za 7,6 oz. 10,8 odstotka. Brez upoštevanja tega sektorja bi bila rast cen 1,4- oz. 1,6-odstotna.

Največje rasti so imele Velika Britanija (+6,7 odstotka) in Belgija (+5,6 odstotka), največje padce pa Irska (-2,7 odstotka) in Luxembourg (-0,5 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar