FinD - Novice - Vlada predvidoma v četrtek o NLB
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.7.2018

Vlada predvidoma v četrtek o NLB

Ljubljana, 03. julija (STA) - Vlada bo predvidoma v četrtek obravnavala končni predlog sprememb zavez Slovenije glede prodaje NLB in spremljajočih izravnalnih ukrepov za banko. Po načrtih ministrstva za finance bo odločala tudi o predlogu zakona za zaščito banke pred posledicami sodnih postopkov v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami varčevalcev na Hrvaškem.

Čeprav je Evropska komisija proti Sloveniji sprožila poglobljeno preiskavo, ker ni pravočasno prodala dela NLB, kar je obljubila leta 2013 v zameno za odobreno državno pomoč, se strani vseskozi pogajata o rešitvi, ki bi bila sprejemljiva za obe.

Kot je minuli teden spomnila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki opravlja tekoče posle, pogovori na strokovni ravni potekajo ves čas, vladi pa bi lahko končno verzijo spremenjenih zavez predlagali ta teden. Če jo bo vlada sprejela, bo Slovenskemu državnemu holdingu naložila tudi nadaljevanje postopka prodaje NLB.

Če bo vlada končni predlog sprejela, bo sledila formalna vložitev novega slovenskega predloga komisiji, ki bi o tem lahko odločila hitro. "Gre za naslednji korak v procesu dogovarjanja z Evropsko komisijo, pričakujem pa, da bo po tej formalni vložitvi novega predloga slovenske strani odločitev komisije sorazmerno hitra," je minuli torek dejala ministrica.

Končna rešitev naj bi šla v smeri slovenskega predloga iz decembra lani, da bi del banke po metodi IPO prodali letos, postopek do prodaje 75 odstotkov minus ene delnice pa v prihodnjem letu. Kakšen bo nov rok za to in kakšni bodo kompenzacijski ukrepi za banko, bo tako predvidoma znano v četrtek.

Do takrat naj bi bil nared tudi predlog zakona za zaščito NLB pred posledicami sodnih postopkov na Hrvaškem. Neuradno naj bi z njim zagotovili povrnitev škode v primeru rubežev premoženja banke na Hrvaškem v primeru novih pravnomočnih sodb hrvaških sodišč proti LB oz. NLB zaradi nerešene zgodbe o prenesenih deviznih vlogah hrvaških varčevalcev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar