FinD - Novice - Nafta ob pozivih k povečanju proizvodnje cenejša
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.7.2018

Nafta ob pozivih k povečanju proizvodnje cenejša

Singapur, 02. julija (STA) - Cene nafte so se danes znižale in se tako spustile z najvišjih vrednosti v zadnjih treh letih in pol, ki so jih dosegle v petek. Trgovci kot razlog za pocenitev navajajo ponovne pozive ameriškega predsednika Donalda Trumpa k povečanju proizvodnje nafte, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena avgusta, je bilo treba danes zjutraj odšteti 78,29 dolarja, kar je 94 centov manj kot ob koncu trgovanja v petek. Zahodnoteksaška nafta za dobavo v avgustu se je pocenila za 75 centov na 73,40 dolarja.

Trump je v soboto prek Twitterja sporočil, da je Savdska Arabija ugodila njegovi zahtevi po večjem črpanju nafte. Kot je zapisal, se je savdski kralj Salman z njim strinjal, da so cene previsoke, in obljubil, da bo Savdska Arabija povečala proizvodnjo.

Ameriški predsednik je v tvitu govoril o zvišanju v višini dveh milijonov sodov dnevno, kar bi bilo za samo Savska Arabijo precejšnje povečanje. Bela hiša v kasnejšem sporočilu o konkretni številki ni govorila, poroča dpa.

Nafta je v petek dosegla najvišjo vrednost v zadnjih treh letih in pol. Trump je v minulih mesecih Organizacijo držav izvoznic nafte (Opec), v kateri je Savdska Arabija pomembna proizvajalka, večkrat očital, da z omejitvijo proizvodnje umetno viša cene nafte. Cene so se povzpele med drugim tudi zaradi negotovosti glede dobave, potem ko so ZDA odstopile od dogovora z Iranom in ponovno uvedle sankcije proti tej z nafto bogati državi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar