FinD - Novice - Sekcija za odpadno embalažo ministrstvu očita nezakonito ukrepanje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.6.2018

Sekcija za odpadno embalažo ministrstvu očita nezakonito ukrepanje

Ljubljana, 22. junija (STA) - Članice sekcije za odpadno embalažo GIZ - Skupne sheme pri GZS ukrep okoljskega ministrstva, ki je večini družb za ravnanje z odpadno embalažo spremenil okoljevarstvena dovoljenja, označujejo za nezakonit ukrep in menijo, da gre za kratkoročni izhod v sili. Rešitev vidijo v zagotovitvi sredstev za ravnanje s presežnimi količinami odpadne embalaže.

Ministrstvo za okolje in prostor je družbam za ravnanje z odpadno embalažo s spremembo okoljevarstvenega dovoljenja naložil prevzemanje večjih količin odpadne embalaže od tistih, ki so jih na trg dale njihove stranke in za katere prejmejo plačilo, so zapisali v sekciji za odpadno embalažo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

V omenjenih družbah pravijo, da jih bo večina, ki so prejele spremenjena okoljevarstvena dovoljenja, odpadno embalažo ponovno pričela prevzemati v presežnih količinah, hkrati pa bodo primorane uporabiti vsa pravna sredstva za zagotovitev zakonitega in enakopravnega delovanja.

Predstavniki družb za ravnanje z odpadno embalažo opozarjajo, da sistem ne deluje, na kar opozarjajo že desetletje. "Ministrstvo v tem času ni storilo popolnoma nič, da bi se odpravilo nezakonitosti in neskladja, sedaj pa s prstom kaže na družbe za ravnanje z odpadno embalažo," so v skupni izjavi zapisale članice sekcije.

Ocenjujejo, da je ministrstvo za okolje oz. Agencija za okolje (Arso) odločbe o spremembi okoljevarstvenih dovoljenj izdala kot kratkoročni izhod v sili, s katerim po njihovem mnenju poskušajo na "nezakonit način in z grožnjo represije" zagotoviti delovanje sistema. "Hkrati pa so brez kakršnih koli predlogov za sistemske, dolgoročno vzdržne rešitve," so še dejali predstavniki družb za ravnanje z odpadno embalažo.

Rešitev vidijo v takojšnji zagotovitvi sredstev za ravnanje s presežnimi količinami odpadne embalaže in v vzpostavitvi transparentnega ter zakonitega sistema v panogi ravnanja z odpadno embalažo. "To med drugim pomeni uvedbo tehtanja, koliko posamezne vrste odpadne embalaže zbere posamezni izvajalec javne službe in koliko te odpadne embalaže prevzame posamezna družba za ravnanje z odpadno embalažo, ter mehanizmov, ki omogočajo, da te družbe prejmejo odpadno embalažo, iz katere niso izločene koristne vrste odpadne embalaže in ki ne vsebuje smeti," so izpostavili.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar