FinD - Novice - Bruselj s tehničnimi težavami pri vzpostavljanju brezplačnega dostopa do brezžičnega interneta
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.6.2018

Bruselj s tehničnimi težavami pri vzpostavljanju brezplačnega dostopa do brezžičnega interneta

Bruselj, 14. junija (STA) - Evropska komisija je zaradi tehničnih težav podaljšala časovnico projekta WiFi4EU, s katerim želijo spodbuditi vzpostavljanje brezžičnega dostopa do interneta po celotni EU. Težave so nastale pri programu za registracijo zainteresiranih občin, so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnili v Bruslju.

Shema za financiranje brezplačnega interneta je odprta za vse lokalne entitete, ki izvajajo javno službo - tipično naj bi šlo za občine, a prijavijo se lahko denimo tudi knjižnice, bolnišnice in drugi upravljalci javnih prostorov.

Na prvem delu razpisa 15. maja se je v nekaj urah na razpis prijavilo 11.000 občin, je danes pojasnila evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Mariya Gabriel. Vendar pa so sedaj naleteli na tehnične težave pri registraciji občin, zato bodo prvi razpis najverjetneje razveljavili in ga ponovno zagnali v prihodnjih mesecih. Sredstva iz prvega razpisa se bodo prenesla v naslednjega.

Kljub temu, da bo prišlo do zamude pri uresničevanju projekta, pa ta po besedah komisarke ne bo velika, saj bi se prva sredstva začela podeljevati šele v prihodnjih mesecih.

Bruselj je za projekt WiFi4EU, katerega končni cilj je po besedah predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja "brezplačni javni brezžični internet v vsaki evropski vasi do leta 2020", namenil 120 milijonov evrov proračunskega denarja EU.

Na razpisu bo sicer vsaka občina prejela po 15.000 evrov za vzpostavitev infrastrukture, nato pa bodo imele 18 mesecev časa, da na javnih mestih (zdravstveni domovi, avtobusne postaje, tržnice, knjižnice) postavijo dostopne točke, prek katerih se bodo občani lahko brezplačno povezali z brezžičnim internetom. Vse dostopne točke bodo imele enako ime, in sicer WiFi4EU.

Občine, ki bodo prejele 15.000 evrov evropskega denarja, bodo morale dokazati, da so dostopne točke za brezžični javni internet s pomočjo tega denarja res vzpostavile, in jih nato tudi vzdrževati najmanj tri leta.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar