FinD - Novice - Evropske borze večinoma s padcem; nafta dražja, evro navzdol
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.6.2018

Evropske borze večinoma s padcem; nafta dražja, evro navzdol

London/Frankfurt/Pariz, 12. junija (STA) - Pomembnejše borze v Evropi so današnje trgovanje večinoma končale pod izhodiščem. Med vlagatelji se je polegel optimizem po srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, pozornost so preusmerili v zasedanja ameriške in evropske centralne banke. Nafta se je podražila, tečaj evra pa znižal.

Vlagatelji bodo pozorni na izkupičke zasedanj ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki se bo končalo v sredo, in Evropske centralne banke (ECB), ki bo v četrtek. Analitiki pričakujejo, da bo Fed vnovič zvišal ključno obrestno mero, od ECB pa odločitev o postopnem umiku iz programa odkupovanja obvezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je danes oblikoval 0,13 odstotka pod izhodiščem. Znižala sta se tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, za 0,43 odstotka, in indeks CAC 40 v Parizu, za 0,38 odstotka. V Frankfurtu se indeks DAX v primerjavi s ponedeljkom skoraj ni spremenil.

Padec je zabeležila tudi borza na Dunaju, kjer se je indeks ATX znižal za 0,10 odstotka. V Zürichu se je medtem indeks SMI oblikoval 0,20 odstotka nad izhodiščem, v Milanu pa je indeks FTSE MIB zabeležil 0,15-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones se približno tri ure in pol pred koncem trgovanja giblje okoli izhodišča, širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,22 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa se se je zvišal za 0,52 odstotka.

Skupna evropska valuta v primerjavi z dolarjem izgublja na vrednosti. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1779 dolarja, kar je 0,04 odstotka manj kot v ponedeljek. ECB je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1788 dolarja (v ponedeljek pri 1,1790 dolarja).

Pozitivna gibanja pa beleži naftni trg. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 66,45 dolarja, kar je 35 centov več kot v ponedeljek, v Londonu pa so se pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 10 centov na 76,56 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar