FinD - Novice - Evroskupina podprla Španca de Guindosa za podpredsednika ECB
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.2.2018

Evroskupina podprla Španca de Guindosa za podpredsednika ECB

Bruselj, 19. februarja (STA) - Finančni ministri držav v območju evra so danes v Bruslju soglasno podprli španskega ministra za gospodarstvo in konkurenčnost Luisa de Guindosa za podpredsednika Evropske centralne banke (ECB). Španec je tudi edini kandidat za ta položaj, saj je guverner irske centralne banke Philip Lane umaknil kandidaturo.

Uradno odločitev bodo ministri sprejeli v torek. Za izvolitev potrebuje kandidat podporo najmanj 14 držav od 19, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva območja evra.

Končno odločitev pa bo po posvetovanju z ECB in Evropskim parlamentom sprejel vrh EU na zasedanju 22. in 23. marca.

Podpredsednik ECB je eden od šestih članov izvršilnega odbora ECB, ki je odgovoren za dnevne posle banke in pripravo srečanj sveta ECB. Njegov mandat traja osem let, brez možnosti podaljšanja.

De Guindos že ves čas velja za favorita za ta položaj, ki ga sedaj zaseda Portugalec Vitor Constancio in ki se izprazni konec maja.

V gospodarskem odboru Evropskega parlamenta so sicer nedavno opozorili na dejstvo, da Španec nima izkušenj na bančnem in monetarnem področju, ter podprli Irca, vendar mnenje parlamenta ni zavezujoče.

Tudi danes so sicer iz Evropskega parlamenta deževale kritike iz vrst socialdemokratov (S&D) in Zelenih, ki menijo, da Španec ni prava oseba za ta položaj in da je njegovo imenovanje slabo za verodostojnost ECB.

Šef evroskupine Mario Centeno je moral na novinarski konferenci španskega kolega braniti še pred vrsto drugih očitkov, na primer da je preveč političen in zaradi položaja, ki ga je zasedal v ameriški banki Lehman Brothers pred njenim zlomom leta 2008.

De Guindos ima zelo bogat življenjepis, profil odločevalca in dobro presojo, je poudaril Centeno, ki španskemu ministru povsem zaupa, da bo svojo novo vlogo opravljal neodvisno.

Po imenovanju novega podpredsednika ECB čaka EU še odločitev o novem predsedniku banke. Sedanjemu predsedniku, Italijanu Mariu Draghiju, se mandat izteče konec oktobra 2019.

Ob tem se že stopnjujejo ugibanja o njegovem nasledniku, na primer da bi ta položaj po Italiji lahko pripadel Nemčiji.

Evroskupina je danes tudi znova preučila napredek pri izvajanju programa pomoči za Grčijo po tistem, ko je minuli mesec dosegla politični dogovor o naslednjem finančnem obroku zanjo, ki bo znašal 6,7 milijarde evrov.

Država naj bi do konca tega meseca dobila 5,7 milijarde evrov, preostanek pa aprila, a dokončne potrditve še ni, saj še ni izpolnila vseh pogojev za izplačilo naslednjega obroka.

Od 110 ukrepov, ki jih mora izvesti Grčija, sta neuresničena le še dva, ki nista pod nadzorom vlade, je pojasnil Centeno in izrazil prepričanje, da bodo institucije kmalu potrdile tudi izpolnitev še zadnjih dveh pogojev.

Šef evroskupine je še izpostavil, da so na potezi tudi druge članice območja evra, saj bo po zeleni luči institucij treba izvesti nacionalne postopke za potrditev naslednjega obroka v vrednosti 5,7 milijarde evrov.

Ministri so prav tako znova razpravljali o prenovi območja evra, pri čemer so se osredotočili na reformo evropskega reševalnega mehanizma ESM in dokončanje bančne unije, a konkretnih odločitev se ne pričakuje pred junijem.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar