FinD - Novice - Italijanska gospodarska rast lani najvišja po letu 2010
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.2.2018

Italijanska gospodarska rast lani najvišja po letu 2010

Rim, 14. februarja (STA) - Italija je lani zabeležila 1,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). To je najboljši rezultat po letu 2010, ko je bila rast 1,7-odstotna, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Dobra gospodarska statistika sodeč po javnomnenjskih raziskava ne pomaga vladajoči Demokratski stranki, ki si lasti zasluge zanjo.

Rast se je v tretjem največjem evropskem gospodarstvu sicer v zadnjem lanskem četrtletju nekoliko upočasnila in je v primerjavi s četrtletjem prej znašala 0,3 odstotka. Analitiki so napovedovali, da se bo bruto domači proizvod v zadnjem trimesečju okrepil za 0,4 odstotka.

Italija je med letoma 2008 in 2013 zapadla v globoko recesijo in okreva počasneje kot večina večjih evropskih gospodarstev, predvsem počasneje od francoskega in nemškega.

Kljub temu da si vladajoča Demokratska stranka (PD) lasti zasluge za izboljšanje italijanskih gospodarskih priložnosti, pa se to po poročanju dpa ne pozna na javnomnenjskih anketah. Italijani se bodo 4. marca odpravili na volišča, zaenkrat pa največjo 40-odstotno podporo uživajo konservativci nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

Populistično gibanje Pet zvezd in koalicija pod vodstvom PD sta na drugem in tretjem mestu, podpora pa se jima giblje okoli 27 odstotkov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar