FinD - Novice - V novomeški bolnišnici opozorilno stavkala več kot polovica osebja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.2.2018

V novomeški bolnišnici opozorilno stavkala več kot polovica osebja

Novo mesto, 13. februarja (STA) - V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto je v okviru današnje dvourne stavke sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva med 8. in 10. uro stavkala več kot polovica od več kot 1000 tamkajšnjih zaposlenih. Med stavko so poskrbeli za nemoteno izvajanje minimalnega obsega zdravstvenih storitev, nege in oskrbe.

Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi SB Novo mesto Marjanca Čegovnik je za STA povedala, da so bolnike med stavko obravnavali enako, kot bi za njih poskrbeli med prazniki ali v nedeljo.

Vse nenujne bolnike v ambulantah so prenaročili, preostalim pa so zagotovili zakonsko in po kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi določeni minimum storitev. Odpadlo je zgolj redno ambulantno delo.

Delovne razmere zaposlenih v zdravstveni negi je sindikalistka označila kot težke, stavko pa za "zadnji krik vladi, naj že sprejme podpisani sporazum iz leta 2013 o sprejetju kadrovskih standardov in normativov, ki prinašajo več kadra na posameznih deloviščih. Tako bi zagotovili večjo varnost in bolj kakovostno oskrba bolnikov".

"Ker je bolnišnično osebje močno izčrpano in že vrsto dela na kadrovskem minimumu, je edino prav, da se to sprejme. Če vladna stran k reševanju problemov tokrat ne bo pristopila resno, bomo stavko zaostrovali dokler ne bomo dosegli zahtevanega," je poudarila.

Med stavkovnimi zahtevami je Čegovnikova navedla še dvig plač v okviru odprave plačnih anomalij in odpravo varčevalnih ukrepov, uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo za neugoden delovni čas in pravično plačilo na dan praznika ter jubilejno nagrado za 40 let delovne dobe.

Kot je dodala, sindikat delavcev v zdravstveni negi združuje vse medicinske sestre, tako srednješolsko kot višje izobražene, sindikat zdravstva in socialnega varstva pa fizioterapijo, laboratorijske inženirje, transportne in vse druge podporne službe.

Večina stavkajočih v SB Novo mesto se je zbrala na stavkovnem zbornem mestu v avli tamkajšnje porodnišnice.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar