FinD - Novice - Francosko sodišče: Uberjevi vozniki niso njegovi zaposleni
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.2.2018

Francosko sodišče: Uberjevi vozniki niso njegovi zaposleni

Pariz, 08. februarja (STA) - Ameriško tehnološko podjetje Uber, ki uporabnikom preko aplikacije ponuja možnost iskanja prevoza, je dobilo sodno bitko na francoskem sodišču. To je presodilo, da vozniki, ki za Uber opravljajo prevoze, niso tudi njegovi zaposleni. Najnovejša sodna odločitev je še povečala negotovost pri vprašanju, kako naj evropske države regulirajo Uber.

Uber vztrajno zatrjuje, da je le ponudnik storitev za ljudi, ki potrebujejo pomoč pri iskanju voznikov, in ne taksi služba. Vendar pa se pri tem sooča s številnimi težavami in nasprotovanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim je sodišče EU pred kratkim presodilo, da Uber ni le ponudnik storitev, temveč družba, ki deluje na področju prevozov.

V Franciji pa je voznik, ki je za Uber delal do leta 2016 in opravil okrog 4000 voženj v dveh letih, želel doseči, da bi sodišče njegov dogovor o delu za Uber upoštevalo kot pogodbo o zaposlitvi. Želel je tudi, da bi mu Uber izplačal denarno nadomestilo za dopust. Vendar pa ga je sodišče v Franciji konec januarja zavrnilo in presodilo, da so imeli vozniki možnost zavrniti delo.

"Na tisoče voznikov v Franciji uporablja Uberjevo aplikacijo, saj jim omogoča, da se sami odločajo o tem, kdaj in kam bodo vozili," so se v ameriškem podjetju odzvali na sodbo.

Uberjev uspeh jezi poklicne voznike po celem svetu, ki vztrajajo, da bi moral biti Uber reguliran tako kot druga podjetja, ki se ukvarjajo s prevozi. V Veliki Britaniji se je ameriško tehnološko podjetje med drugim že pritožilo na odločitev delovnega sodišča, ki je presodilo, da mora Uber voznikom plačati dopust.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar