FinD - Novice - Delavci v nemški kovinski in elektro industriji z novimi pravicami
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.2.2018

Delavci v nemški kovinski in elektro industriji z novimi pravicami

Stuttgart, 06. februarja (STA) - Socialni partnerji v kovinski in elektro industriji v nemški zvezni deželi Baden Württemberg so ponoči dorekli nov kolektivni dogovor, ki med drugim predvideva dvig plač in večjo prožnost pri delovnem času. Dogovor za okoli milijon zaposlenih v deželi na jugozahodu Nemčije naj bi uveljavili kot pilotno rešitev za preostale delavce v panogi.

Z dogovorom, doseženim po mukotrpnih pogajanjih, ki so jih spremljale tudi opozorilne stavke, so se tako v tej pomembni panogi za nemško gospodarstvo izognili večdnevni splošni stavki, s katero so grozili sindikati, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so ponoči sporočili predstavniki socialnih partnerjev, gre za vzdržen kompromis, z nekaterimi rešitvami, ki so boleče za eno ali drugo stran. Z njim naj bi postavili temelje za bolj prožno ureditev delovnih razmerij, ki sledi potrebam industrije 21. stoletja.

Veljal bo za približno 900.000 zaposlenih v kovinski in elektro panogi v industrijsko močno razvitem Baden Württembergu, zelo verjetno pa bo služil kot pilotna rešitev še za približno tri milijone preostalih delavcev v panogi v Nemčiji.

Dogovor med drugim predvideva 4,3-odstotni dvig plač z aprilom, pred tem pa je pri plačah za januar, februar in marec predvideno še enkratno dodatno izplačilo v višini 100 evrov. Od 2019 naprej pa sporazum predvideva še letno dodatno izplačilo v višini 27,5 odstotka mesečnega prihodka ter fiksno dodatno izplačilo v višini 400 evrov. To zadnje bo mogoče v primeru poslabšanja razmer v sektorju znižati.

Trda so bila tudi pogajanja o delovnem času, pri čemer sta obe strani težili k večji prožnosti. Na koncu bodo lahko delojemalci z letom 2019 svoj tedenski delovni čas za obdobje do dveh let skrajšali na 28 ur in za to pravico zaprosili večkrat. Ta rešitev naj bi prav prišla starejšim delavcem ali v primerih rojstva otroka, skrbi za obolelega sorodnika.

Po drugi strani pa bodo lahko delodajalci za enako časovno obdobje z zaposlenimi, ki bodo na to pristali, sklenili dogovor o podaljšanju tedenskega delovnika preko zakonsko določenih 40 ur.

Kako bodo nove rešitve zaživele v praksi, bodo socialni partnerji analizirali po dveh letih.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar