Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.10.2017

Osnutek strategije varnosti in zdravja pri delu gre na delovno telo ESS

Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki so imeli danes na mizi osnutek strategije varnosti in zdravja pri delu, so poudarili pomen obravnavane problematike. Ker pa so socialni partnerji v besedilu, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, pogrešali nekatere vsebine, ga bo v nadaljevanju obravnavalo pristojno delovno telo v okviru ESS.

"Pomembno je, da se bo zakonodaja sprejemala skladno s strategijo varnosti in zdravja pri delu, ko bo ta sprejeta," je za STA poudaril generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole, ki je vodil današnjo sejo.

Sindikalna stran pozdravlja, da osnutek ne omejuje trajanja bodoče strategije. Pač pa se bo dopolnjevala s triletnimi akcijskimi programi, je za STA pojasnila izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lučka Böhm.

Do besedila pa je tudi kritična. V njem pogreša opredelitev rokov za posamezne aktivnosti. Poleg tega poziva k uporabi bolj natančnih terminov. "Glagoli, kot so denimo prizadevati si ali skušati, že vnaprej nakazujejo, da iz načrtovanega ne bo nič," je opozorila.

Delodajalci so lani prijavili skoraj 9200 nezgod pri delu. Med njimi je bilo 15 smrtnih, kar je devet manj kot leto prej. Težjih nezgod je bilo približno 450, lažjih približno 8700 in kolektivnih pet, navaja poročilo o delu Inšpektorata RS za delo za lani.

Tudi na osnutek strategije razvoja in uporabe spretnosti, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, so imeli socialni partnerji več pripomb. Delodajalci po Smoletovih besedah potrebujejo delavce z znanjem, spretnostmi in veščinami, nujnimi za opravljanje določenega dela. Na ministrstvo za izobraževanje so zato naslovili pričakovanje, da jih bolj dejavno vključi v nadaljnjo pripravo strategije.

Sindikalna stran pa je opozorila, da v tem trenutku še ni mogoče govoriti o strategiji, ampak o "posnetku stanja". Po besedah predsednika Pergama Jakoba Počivavška jih "vedno znova zmoti poenostavljeno gledanje, da mora izobraževalni sistem slediti trgu dela". "Tega izobraževalni sistem ne more storiti v realnem času," je spomnil.

Glede na to je treba ločiti kratkoročni in dolgoročni pristop, je opozoril. Kratkoročno so po njegovih besedah verjetno mogoča dodatna usposabljanja za opravljanje del, kjer delavcev trenutno primanjkuje.

Pri dolgoročnem pristopu pa jih skrbi, ker dokument daje večji poudarek poklicnemu izobraževanju. "To bi lahko šlo tudi na račun terciarnega izobraževanja, kar pa za nas predstavlja velik problem," je opozoril. V Pergamu se namreč zavzemajo za čim širši dostop do izobraževanja, je pojasnil.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar