Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.10.2017

Za izgube bolnišnic kriva poslovodstva in prenizke cene

Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc meni, da so za izgube javnih zdravstvenih zavodov kriva poslovodstva in tudi prenizke cene zdravstvenih storitev. Zato napoveduje, da bodo cene višje že 1. januarja prihodnje leto. Poslovodstva, ki ne bodo kos nalogam v okviru sanacije, bodo morali nadomestiti tisti, ki bodo to zmogli, je dejala.

Kolar Celarčeva je v nagovoru 20. jesenskega srečanja ekonomistov in poslovnih delavcev v zdravstvu, ki poteka na Ptuju, povedala, da zaradi pomanjkanja sredstev v zdravstveni blagajni letos niso mogli zagotoviti dviga cen zdravstvenih storitev. Nato so "računali, da bi lahko zagotovili iz sredstev državnega proračuna tudi sredstva za dvig cen zdravstvenih storitev že v letu 2017, a nam žal to ni uspelo", je pojasnila.

Tako zdaj skupaj z ministrstvom za finance iščejo rešitev za dvig cen storitev. "Po naših ocenah bi morali zagotoviti najmanj 80 milijonov evrov na letni ravni, da bi z dvigom pokrili naraščajoče stroške dela," je dejala in dodala, da verjame, da jim bo uspelo in bodo že v aneksu ena k splošnemu dogovoru zagotovili višje cene od 1. januarja 2018.

Poleg prenizkih cen je na nekaterih področjih tudi premajhen obseg zdravstvenih storitev, ki jih krije Zavod za zdravstveno zavarovanja Slovenije (ZZZS), zaradi česar so tudi daljše čakalne dobe. Zato so uvedli poseben vladni projekt za enkratne dodatne programe, letos so za to proračunu namenil 23 milijonov evrov.

Poleg tega bo šlo iz proračuna 136 milijonov evrov za kritje izgub bolnišnic. "Kratkoročno bodo s tem finančno sanirane bolnišnice. Dolgoročna rešitev pa je čim hitrejše sprejetje novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo prve učinke prinesel šele v letu 2019," je dejala ministrica.

Poudarila je, da je treba poskrbeti za kakovostno vodenje in upravljanje bolnišnic. Sanacijske uprave bodo od sanacijskega odbora prejele izhodišča, po katerih se bodo pripravljali sanacijski programi. "Poslovodstva, ki ne bodo kos nalogi, bodo morali nadomestiti tisti, ki bodo to zmogli," pravi Kolar Celarčeva.

Dotaknila se je tudi področja vlaganj in dejala, da je v teh dneh podpisala začetek aktivnosti za novogradnjo v Splošni bolnišnici Celje. Po njenih besedah tečejo tudi resni razgovori glede nove gorenjske bolnišnice. Zapira se tudi finančna konstrukcija za izgradnjo urgentnega centra na Ptuju, poleg tega so se lotili prenove Porodnišnice Kranj. "Gradbeni izzivi pa nas čakajo tudi v drugih bolnišnicah, tudi v obeh univerzitetnih kliničnih centrih," je dejala.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar