Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.10.2017

DZ na redni seji tudi o sanaciji bolnišnic in gradbeni zakonodaji

Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Poslanci bodo na redni oktobrski seji med drugim obravnavali dopolnitev zakona o izvrševanju proračunov, s katerim bodo zagotovili sredstva za sanacijo bolnišnic. Odločali bodo še o prostorski in gradbeni zakonodaji, opravili prvo branje obrambne zakonodaje ter po vetu DS ponovno odločali o noveli zakona o kazenskem postopku.

Poslanci bodo redno oktobrsko sejo v ponedeljek kot običajno začeli s poslanskimi vprašanji vladnim članom. V torek se bodo najprej posvetili obravnavi dopolnitve zakona o izvrševanju proračunov za leti 2017 in 2018, s katero se zagotavlja sredstva za finančno sanacijo bolnišnic.

Sredstva bodo zagotovljena s prerazporeditvami. Zaradi milijonske izgube je vlada sklenila javnim zdravstvenim zavodom še letos zagotoviti 136 milijonov evrov. Za to točko imajo poslanci v skladu s časovnim potekom seje, ki ga je danes potrdil kolegij predsednika DZ Milana Brgleza, na voljo več kot tri ure.

V sredo se bodo poslanci posvetili drugi obravnavi prostorske in gradbene zakonodaje, ki so jo na pristojnem odboru DZ zaznamovala dopolnila k večini členov, in sicer na podlagi številnih, tudi vsebinskih opozoril zakonodajno-pravne službe DZ.

Pri predlogu zakona o urejanju prostora, ki bo po besedah resorne ministrice Irene Majcen normativna osnova za celovito urejanje prostora in pri katerem je z dopolnili odprtih skoraj dve tretjini od okoli 300 členov, bo ministrstvo za okolje in prostor še iskalo rešitve pri nekaterih členih. Tako med drugim še ni odločitve pri opredelitvi možnosti glede upravnega spora o prostorskih izvedbenih aktih.

Pri predlogu gradbenega zakona, katerega cilji so med drugim racionalizacija postopkov, večja pravna varnost investitorjev in legalizacija neproblematičnih nedovoljenih gradenj, je odbor sprejel dopolnila k okoli 80 odstotkom od skupno okoli 120 členov.

V ta sklop sodi tudi obravnava predloga zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, ki bo reguliral poklice s teh področjih. Tudi pri tem zakonu je odbor sprejel dopolnila k praktično vsem členom. O tej zakonodaji bo DZ predvidoma v sredo pozno zvečer tudi glasoval.

DZ pa bo v četrtek opravil prvo branje o zakonu o obrambi, ki bo dobil zeleno luč za nadaljnjo obravnavo, če ga bo podprla najmanj dvotretjinska večina prisotnih poslancev. Obravnavali bodo tudi zakon o službi v Slovenski vojski. Za predloga je bilo naporno že koalicijsko usklajevanje, ali mu bo v DZ podporo namenila tudi opozicija, pa za zdaj še ni znano.

S prenovo obrambne zakonodaje se po več kot 20 letih posodablja obrambni sistem in nadgrajujejo rešitve za razvoj Slovenske vojske. Novi zakon o službi v Slovenski vojski medtem celovito ureja vojaško službo za poklicne pripadnike.

Z zakonoma in s prenovo ostalih strateških dokumentov po besedah ministrice Andreje Katič vzpostavljajo pogoje za nadaljnjo organizacijo in kadre kot pomemben dejavnik Slovenske vojske.

Negotova pa je usoda novele zakona o kazenskem postopku, o kateri bo DZ ponovno odločal na zahtevo državnega sveta. V prvem odločanju v DZ je zakon podprlo 32 poslancev, v glavnem iz vrst SMC, za ponovno potrditev pa je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Glede na napovedi koalicijskih strank in posameznih poslancev, ki stališč ne nameravajo spreminjati, je težko pričakovati, da bi zakon dobil zadostno podporo. Tudi odbor DZ za pravosodje je novelo po vetu DS označil za neustrezno.

Predlog, ki ga je ostro kritizirala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, sicer med drugim omejuje sodno preiskavo in spreminja način zaslišanj v predkazenskem postopku.

DZ bo odločal tudi o noveli zakona o tujcih, ki naj bi poenostavila delo tujih sezonskih delavcev in določila, kdo lahko na podlagi tega, da se izobražuje v Sloveniji, pridobi dovoljenje za začasno prebivanje. Prav slednje je odbor z dopolnilom še zaostril glede na prvotni predlog in določil, da to ne bi bilo več mogoče za tiste tujce, ki se vključijo v osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje. Je pa odbor črtal predlog za dodatne omejitve pri združevanju družinskih članov oseb, ki pridobijo mednarodno zaščito.

DZ ima za sejo rezerviran tudi torek, 24. oktobra, ko bo opravil prvo branje zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. S predlogom naslavljajo očitke ustavnega sodišča, ki je leta 2013 za neustavnega označil del zakona, ki opredeljuje množično vrednotenje za potrebe obdavčenja.

Kolegij predsednika DZ je danes podprl tudi razširitev parlamentarne preiskave v zvezi s sumom pranja denarja v NLB tudi na preiskavo morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja oz. vpletenosti v domnevno pranje denarja v Novi KBM.

Na današnji seji kolegija so nekaj razprave namenili tudi vprašanju odločanja o noveli zakona o visokem šolstvu, s katero želi Levica popraviti negativne posledice vladne novele na položaj študentov.

Brglez je opozoril na postopkovne ovire, saj predloga zaradi podobne materije ne morejo obravnavati, dokler ni sprejet in objavljen v uradnem listu predlog zakona za urejanje položaja študentov. O tem zakonu, ki ga je v postopek vložil Brglez, bo DZ drugo branje opravil v torek, kdaj bo o njem odločal, pa še ni znano.

V Levici so zato poslanskim skupinam v podpis poslali predlog za sklic dveh izrednih sej DZ. Na prvi predlagajo odločanje o študentskem zakonu, na drugi pa o njihovem predlogu novele zakona, je pojasnil poslanec Levice Miha Kordiš in dodal, da bi bilo dobro, če bi bila prva seja že prihodnji teden.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar