Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.10.2017

Prilagodili kolektivno pogodbo elektroindustrije

Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Predstavniki delodajalskih in sindikalnih organizacij v elektroindustriji so danes v Ljubljani podpisali dodatek h kolektivni pogodbi dejavnosti. Dodatek prinaša tako zvišanje osnovnih plač kot nekatere prilagoditve pogojev dela, s katerimi sledijo spremembam v panogi. Hkrati so se dogovorili, da bodo začeli pogovore o spremembi plačnega modela.

Podpisniki - na delodajalski strani zbornica elektronske in elektroindustrije pri Gospodarski zbornici Sloveniji in sekcija za kovine pri Združenju delodajalcev Slovenije, na sindikalni pa Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI), KNSS Neodvisnost in Svet gorenjskih sindikatov - so z doseženim zadovoljni, so povedali ob podpisu.

Gre za 11. dodatek h kolektivni pogodbi - ki je bila podpisana leta 2015 in z razširjeno veljavnostjo velja za okoli 30.000 zaposlenih -, kar kaže na to, da socialni dialog stalno poteka in da so se na obeh straneh pripravljeni prilagajati spremenjenim okoliščinam v gospodarstvu. "Pomembno je, da smo podpisniki pripravljeni na stalen socialni dialog, ker se okoliščine, v katerih deluje gospodarstvo, stalno spreminjajo," je dejala predsednica Sveta gorenjskih sindikatov Nežka Bozovičar.

Dodatek, ki bo začel veljati z novembrom letos, med drugim prinaša dvoodstotni dvig najnižjih osnovnih plač po posameznih tarifnih razredih in višji regres, ki bo znašal nekaj manj kot 857 evrov.

"Usklajevanje zaenkrat ostaja takšno kot doslej. V odstotkih je morda nizko, je pa to kompromis, ki ga je bilo trenutno mogoče doseči," je povedala predsednica SKEI Lidija Jerkič.

Obe strani sta se hkrati dogovorili, da bosta, predvidoma še v tem mesecu, začeli pogovore o spremembi plačnega modela. "Sprememba sistema pa terja več časa in več premišljenosti, tako da do nje ne bo prišlo z danes na jutri. Je pa pripravljenost na obeh staneh, da v to ugriznemo," je dejala Jerkičeva.

Za spremembo usklajevanja plač in plačnega modela si prizadevajo tudi delodajalci. "Spremenjeni način usklajevanja plač, za katerega upam, da se bomo dogovorili, bi veljal tako za obstoječi kot za nov plačni model. Pri novem plačnem modelu pa smo zaenkrat oboji izkazali le pripravljenost - radi bi, da so plače bolj transparentne, bolj primerljive in radi bi odpravili uravnilovko, v katero nas te parcialne spremembe peljejo," je povedal predsednik upravnega odbora elektronske in elektroindustrije Mitja Gorenšček.

Po njegovih besedah se tako predstavniki delodajalcev kot delavcev strinjajo, da lahko rezultate dosegajo le vsi deležniki skupaj, zato je tudi rezultate treba deliti tako, da bodo zadovoljni na vseh straneh.

Dodatek h kolektivni pogodbi med drugim prinaša tudi nekatere spremembe glede dela na domu, odpovednega roka pri odpovedi iz razloga nesposobnosti, letnega dopusta za delavce nad 50. letom starosti, sodelovanja delavca pri oblikovanju programa izobraževanja, plačanih dni za delo sindikalnih funkcionarjev, dodatka za delo v manj ugodnem delovnem času in službenih potovanj.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar