FinD - Novice - Območje z evrom julija nekoliko upočasnile hitrostne ovire
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.7.2017

Območje z evrom julija nekoliko upočasnile hitrostne ovire

Bruselj, 24. julija (STA) - Gospodarska dejavnost v območju z evrom se je julija drugi zaporedni mesec upočasnila, a se še vedno gibala blizu šestletnega vrha, rezultate raziskave analitske hiše Markit povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kazalnik nabavnih menedžerjev (PMI) je bil julija pri 55,8 točke, kar je najnižja vrednost v pol leta.

Kljub temu da je gospodarska dejavnost sodeč po raziskavi analitske hiše julija nekoliko manjša, analitiki izpostavljajo, da gospodarstvo ostaja v najboljši kondiciji po finančni krizi v območju evra.

Kazalnik PMI se je julija znižal z junijskih 56,3 točke na 55,8 točke. Vrednosti indeksa pod 50 točkami sicer pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast dejavnosti.

Glavni ekonomist pri Markitu Chris Williamson je stanje gospodarstva v 19 državah območja z evrom ocenil kot še vedno impresivno. "Prezgodaj pa je, da bi vedeli, ali je gospodarstvo naletelo le na nekaj hitrostnih ovir ali pa je zagon že začel popuščati," je dodal.

V storitvenem sektorju je sicer indeks julija ostal nespremenjen pri 55,4 točke, medtem ko je vrednost kazalnika v predelovalnem sektorju z junijskih 57,4 točke padla na 56,8 točke.

V IHS Markitu ob tem pričakujejo, da se bodo gospodarski podatki za drugo četrtletje ujemali s tistimi za prvega, in sicer da je bila rast 0,6-odstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar