FinD - Novice - DZ potrdil zvišanje taks v upravnih postopkih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.4.2016

DZ potrdil zvišanje taks v upravnih postopkih

Ljubljana, 19. aprila (STA) - Državni zbor je s 54 glasovi za in enim proti sprejel novelo zakona o upravnih taksah. Ta med drugim zvišuje takse v upravnih postopkih, predvidene so tudi nekatere nove oprostitve plačila takse.

Novela tako med drugim zvišuje nekatere takse v upravnih postopkih, zneski nekaterih taks pa se zaokrožujejo. Na račun povišanja taks vlada pričakuje povečanje prihodkov v državnem proračunu, in sicer za slabih 600.000 evrov v drugi polovici letošnjega leta ter za 1,1 milijona evrov v prihodnjem letu.

Po drugi strani pa novela prinaša nekatere nove oprostitve plačila takse, med drugim za odobritev statusa

organizacije v javnem interesu, za tuje študente v programih EU ter za postopke za uveljavitev pravic, ki so priznane invalidom, vojnim veteranom in žrtvam vojnega nasilja.

Novela tudi podaljšuje absolutni rok zastaranja za izterjavo neplačanih taks, in sicer na deset let.

Spremembe so po besedah državne sekretarke na ministrstvu za javno upravo Tanje Bogataj usmerjene v večje varovanje pravne varnosti, preglednost delovanja in odpravo neenakih stanj. Ker je v času od zadnje spremembe omenjenega zakona prišlo do neusklajenosti ureditve zaradi sprememb drugih materialnih predpisov, predlog večinoma odraža upoštevanje teh sprememb, je še pojasnila državna sekretarka.

Večina poslanskih skupin je v današnji predstavitvi stališč napovedala podporo noveli, saj je menila, da prinaša poenostavitve, odpravlja pomanjkljivosti in povečuje pravno varnost.

So pa noveli odrekli podporo v SDS in ZL, kjer jih med drugim moti, da bo upravni organ po novem vrnil preveč plačano takso po uradni dolžnosti le v primeru, če bo ta višja od 18 evrov. V ZL so predlagali tudi dopolnilo, s katerim bi ohranili oprostitev plačila takse za podatke iz uradnih evidenc. A takšen predlog ob glasovanju ni dobil zadostne podpore.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar