FinD - Novice - Gospodarstveniki za razbremenitev dohodninske lestvice in nagrad
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.4.2016

Gospodarstveniki za razbremenitev dohodninske lestvice in nagrad

Ljubljana, 19. aprila (STA) - Pri predsedniku vlade Miru Cerarju se je danes zbral ožji krog gospodarstvenikov in ekonomistov, da bi se posvetovali o načrtovanih spremembah na davčnem področju, za katere je že znano, da bodo razbremenile stroške dela. Navzoči so podprli poseg v dohodninsko lestvico, želijo si tudi razbremenitev nagrad.

Finančni minister Dušan Mramor je spremembe pri davkih napovedal februarja, ko je menil, da bi lahko stroške dela, in sicer visoko strokovno izobraženih zaposlenih, razbremenili za 60 do 90 milijonov evrov. Na kakšen način, pa bo moralo povedati gospodarstvo samo, zato je v marcu že opravil niz pogovorov z delodajalci in sindikati.

Danes so se pogovori preselili k predsedniku vlade. "Gospodarstveniki so se strinjali, da je usmeritev prava," je po srečanju povedal Mramor.

Kot je pojasnil, so šli predlogi v smeri razbremenitve dohodninske lestvice, hkrati pa si gospodarstveniki želijo še nek način razbremenitve nagrajevanja. Več variant posegov v dohodninsko lestvico ali ugodnejšo obravnavo nagrad in delitve dobička so po prvem krogu pogovorov predlagali tudi na finančnem ministrstvu, danes pa so razpravljali predvsem o tem, kakšna kombinacija teh variant bi bila ustrezna.

Razbremenjene bodo plače v višini nad 1,6-kratnikom povprečne plače, je povedal minister. Preden se bodo dogovorili, kakšna bo razbremenitev pri dohodnini ter kakšna bo razbremenitev pri nagradah in pri katerih, pa bo Mramor opravil še en krog pogovorov z delodajalskimi združenji in sindikati.

Razbremenitev je za naše gospodarstvo več kot potrebna, je po pogovorih dejal ustanovitelj družbe družbe Akrapovič Igor Akrapovič. "Predlog za razbremenitev dohodnine je zelo zanimiv, vztrajamo pa tudi pri razbremenitvi dobička," je dodal in dodal, da bi se jim uresničitev danes predstavljenih načrtov zelo poznala. "Imamo velik razvoj in veliko inženirjev, to bi jih motiviralo in razbremenilo," je dejal.

Da bi omogočili razbremenitev plač, bo treba za ustrezen znesek najti dodatni vir prihodkov nekje drugje. Na finančnem ministrstvu predlagajo zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb, ta predlog pa se zdi gospodarstvenikom sprejemljiv, če se to nameni za visoko strokovne kadre, ki so ključni v podjetjih, je danes povedal Mramor.

Za koliko naj bi se zvišala zdaj 17-odstotna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb, danes niso določili. Predvideno pa je zvišanje za dve do tri odstotne točke.

DZ naj bi spremembe, o katerih se bodo dogovorili, sprejemal jeseni, veljati pa bi lahko začele leta 2017 oz. morda tudi pozneje, saj si v gospodarstvu želijo predvidljivo poslovno okolje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar