FinD - Novice - Nova vladna uredba bo gospodarstvu prihranila nekaj milijonov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.4.2016

Nova vladna uredba bo gospodarstvu prihranila nekaj milijonov

Ljubljana, 04. aprila (STA) - Nova uredba o okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida je prinesla nove cene pogonskih goriv, gospodarstvu pa gre večinoma na roko. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ocenjujejo, da bo prihranek za gospodarstvo okoli 14 milijonov evrov letno.

"Kljub dodatni obremenitvi določenih rab goriv ocenjujemo, da je prihranek za gospodarstvo z naslova oprostitve dajatve zaradi zgorevanja goriva in ukinitve dajatve na F-pline okoli 14 milijonov evrov letno," je o novi uredbi pojasnila vodja strokovne službe za varstvo okolja (SVO) na GZS Janja Leban.

Z novo uredbo se ohranja dosedanja oprostitev plačila okoljske dajatve zaradi zgorevanja goriva v napravah in malih napravah, pod pogojem, da upravičenec do oprostitve za predmetno rabo goriva plača vsaj najnižjo raven obdavčitve v EU. Nova uredba ukinja okoljsko dajatev za obremenjevanje okolja z emisijo fluoriranih toplogrednih plinov (F-plinov).

"Nismo pa zadovoljni z obremenitvijo papirnic in nekaterih drugih energetsko intenzivnih podjetij, zato bomo zahtevali za ta podjetja nižje trošarine," je poudarila Lebanova.

Kot so pojasnili na okoljskem ministrstvu, oprostitve plačila okoljske dajatve zaradi zgorevanja goriva predstavljajo državno pomoč, zato so do nje upravičeni upravljavci naprav, ki so pridobili dovoljenje za izpuščanje toplogrednih plinov v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja, in so pridobili odločbo o oprostitvi plačila okoljske dajatve.

Do te oprostitve so na podlagi nove uredbe upravičeni upravljavci naprav, če za gorivo, ki ga uporabljajo v napravi, za upravljanje katere so pridobili dovoljenje za izpuščanje toplogrednih plinov, plačajo vsaj najnižjo raven obdavčitve v EU.

Ker so določeni upravljavci naprav na podlagi predpisov s področja trošarin oproščeni plačila trošarine za rabo goriva v teh napravah, bodo morali zaradi izpolnitve tega pogoja plačati okoljsko dajatev zaradi zgorevanja goriva, določeno v novi uredbi. "V tem delu spremembe uredbe predstavljajo dodatno obremenitev gospodarstva, vendar je to po naši oceni manj kot 10 podjetij," so za STA pojasnili na ministrstvu.

Uredba, ki je začela veljati 1. aprila, določa, da se okoljska dajatev plačuje zaradi onesnaževanja zraka z emisijo ogljikovega dioksida pri zgorevanju goriva, pri čemer se določbe uredbe ne uporabljajo za gorivo, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije ali za druge namene kot za pogonsko gorivo ali kot gorivo za ogrevanje, gorivo, ki je dobavljeno kot gorivo za pogon v zračnem prometu, razen za polete v zasebne namene, gorivo, ki se uporablja za kemijsko redukcijo in elektrolitične in metalurške procese in gorivo, ki se uporablja v proizvodnji nekovinskih mineralnih izdelkov.

Določa tudi oprostitev plačila dajatve za rabo goriva v napravi in mali napravi. Oprostitev plačila okoljske dajatve se nanaša na tisto količino goriva, ki je izkazana v poročilu o emisijah toplogrednih plinov, plačilo dajatve pa se oprosti pod pogojem, da upravljavec naprave ali male naprave plača za predmetno rabo goriva najnižjo raven obdavčitve v EU, določeno v prilogi uredbe. Za oprostitev je treba pridobiti odločbo o oprostitvi plačila okoljske dajatve, pojasnjujejo na GZS.

Uredba prinaša spremembe za upravljavce naprav, ki imajo pravnomočno dovoljenje za izpuščanje toplogrednih plinov, saj morajo ti za to, da so oproščeni plačila okoljske dajatve, pridobiti odločbo o oprostitvi plačila okoljske dajatve, ki jo bo izdala Agencija RS za okolje (Arso), pravijo na okoljskem ministrstvu.

Upravljavec naprave, ki ima na dan uveljavitve uredbe pravnomočno dovoljenje za izpuščanje toplogrednih plinov v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja, mora vlogo za pridobitev odločbe o oprostitvi plačila okoljske dajatve ministrstvu posredovati najpozneje v 30 dneh od uveljavitve uredbe.

Zaradi sprememb zneskov taks ogljikovega dioksida so se prejšnji teden spremenile tudi cene naftnih derivatov. Neosvinčeni 95-oktanski in 100-oktanski bencin sta se pocenila za 0,2 centa, medtem ko sta se dizelsko gorivo in kurilno olje za 0,2 centa po litru podražila.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar