FinD - Novice - Javna objava davčnih dolžnikov ustavno dopustna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.4.2016

Javna objava davčnih dolžnikov ustavno dopustna

Ljubljana, 01. aprila (STA) - Ustavno sodišče je v oceni ustavnosti določb zakona o davčnem postopku glede javne oz. spletne objave seznama neplačnikov davka, ki so fizične osebe, presodilo, da je ta ustavno dopustna. Informacijski pooblaščenec, ki je vložil zahtevo za oceno ustavnosti, bo odločitev spoštoval, a opozarja na javno stigmatiziranje.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je sporočila, da je danes prejela odločbo ustavnega sodišča, na katerega je aprila 2013 takratna pooblaščenka Nataša Pirc Musar vložila zahtevo za oceno ustavnosti nekaterih določb zakona v zvezi z javno objavo seznama neplačnikov davka na spletu, kadar gre za fizične osebe zatrjujoč nesorazmernost ukrepa, ki posega v varstvo osebnih podatkov posameznikov.

Zakon o davčnem postopku je določil, da davčna in carinska uprava, ki sta se pozneje preoblikovali v finančno upravo, redno mesečno na spletni strani objavljata podatke o zavezancih za davek, ki imajo zapadle neplačane obveznosti, in sicer v višini več kot 5000 evrov, kadar je dolg starejši od 90 dni. Objava je na začetku dvignila veliko (medijskega) prahu, ki pa se je sčasoma popolnoma polegel.

Prelesnikova ob takšni odločitvi ustavnega sodišča izraža zaskrbljenost in pripominja, da sodniki pri svoji odločitvi niso bili soglasni. Po njenem je treba v Sloveniji resda dvigniti davčno kulturo, izboljšati plačilno nedisciplino in državljane spodbuditi k prostovoljnemu plačilu davčnih obveznosti, a javna objava pomeni zgolj javno stigmatiziranje in ne doprinaša k uresničitvi teh ciljev.

Informacijski pooblaščenec je v zahtevi za presojo izpostavil, da ukrep javne objave osebnih podatkov - objavljeno je dolžnikovo ime in datum rojstva, podatki so razporejeni v razrede v odvisnosti od višine zapadlih neplačanih davčnih obveznosti - ni nujen. Menil je, da je ureditev objave seznama neskladna z ustavo tudi zato, ker posamezniku ne nudi primernega pravnega varstva v primeru neupravičene javne objave.

Ustavno sodišče je odločitev sprejelo na seji 10. marca. Odločbo je sprejelo s šestimi glasovi proti trem. Odklonilno ločeno mnenje je podala Dunja Jadek Pensa, ki se mu je pridružila sodnica Jadranka Sovdat. V njem je med drugim zapisano, da transparentnosti na mikro ravni ni nujno zagotavljati z zakonsko zapovedjo objave osebnih podatkov, ne da bi bilo omogočeno, da se preveri njihovo verodostojnost z vidika uveljavljenih ugovorov zavezanca.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar