FinD - Novice - Dvojni status upokojenih obrtnikov v presojo ustavnemu sodišču
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.2.2016

Dvojni status upokojenih obrtnikov v presojo ustavnemu sodišču

Ljubljana, 05. februarja (STA) - Določbe novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki urejajo dvojni status upokojenih obrtnikov, bo presojalo ustavno sodišče. Kot je za STA povedal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh, je bila zahteva za ustavno presojo vložena danes s podpisi 30 opozicijskih poslancev.

V OZS so že v času parlamentarne obravnave novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju opozorili na nesprejemljivost ureditve in napovedovali predlog za ustavno presojo. Tega so tudi pripravili, Meh pa se je zahvalil poslancem iz vrst SDS, NSi in poslanske skupine nepovezanih poslancev, da so prispevali podpise za njegovo vložitev na ustavno sodišče.

Po noveli zakona imajo obrtniki, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, možnost prejemanja 75 odstotkov pokojnine, če še naprej opravljajo dejavnost in se vključijo v zavarovanje za dve uri na dan.

Za OZS je ustavno sporno, da obrtniki, ki bi tudi po upokojitvi želeli nadaljevati svojo dejavnost, ne morejo obdržati celotne pokojnine, čeprav so 40 let plačevali v pokojninsko blagajno. Po drugi strani pa lahko "upokojeni profesorji, doktorji, ki predavajo po avtorski pogodbi, obdržijo polno pokojnino", je dejal Meh.

Poleg tega je za OZS nesprejemljiva omejitev delovne aktivnosti. Zakon namreč po novem določa, da lahko upokojeni obrtnik ostane delovno aktiven samo za dve uri ali tri ure dnevno oziroma deset ali 15 ur tedensko in ne najmanj za štiri ure dnevno, kakor je veljalo prej.

V OZS so že pred sprejetjem zakona predlagali, da bi lahko upokojeni obrtniki obdržali polno pokojnino in nadaljevali z dejavnostjo, pri čemer bi od tega plačevali polne prispevke in davke. Predlog so v vladi in koaliciji zavrnili z vztrajanjem pri enaki obravnavi vseh zavarovancev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar