FinD - Novice - Inflacija v območju evra konec lanskega leta le malenkost pospešila
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.1.2016

Inflacija v območju evra konec lanskega leta le malenkost pospešila

Luxembourg, 19. januarja (STA) - Območje evra je decembra lani zabeležilo 0,2-odstotno letno stopnjo inflacije, je danes potrdil evropski statistični urad Eurostat. So pa statistiki popravili oceno inflacije za november, ko je bila rast cen 0,1-odstotna namesto 0,2-odstotna. Slovenija je decembra lani zabeležila 0,6-odstotni padec cen.

Decembra lani je bila inflacija v območju evra 0,2-odstotna, potem ko je bila novembra 0,1-odstotna. Decembra 2014 je območje z evrom beležilo 0,2-odstotno deflacijo.

V celotni EU je bila inflacija decembra 2015 prav tako 0,2-odstotna in se je dvignila z 0,1-odstotne v novembru. Leto dni poprej je osemindvajseterica beležila 0,1-odstotno deflacijo.

Decembra 2015 je 12 držav članic beležilo negativne stopnje inflacije. Najbolj so se cene znižale v Bolgariji (-0,9 odstotka), Romuniji (-0,7 odstotka) ter v Cipru in Sloveniji (po -0,6 odstotka). Najvišje letne stopnje inflacije pa so imeli v Belgiji (1,4 odstotka), na Malti (1,2 odstotka) in v Avstriji (1,1 odstotka).

V Sloveniji so se novembra cene na letni ravni znižale za 0,9 odstotka.

Glede na november je inflacija decembra upadla v devetih članicah EU, v treh je ostala stabilna, v 15 pa se je zvišala. Cene energije so se znižale za 5,8 odstotka, hrana, tobak in alkohol pa so se podražili za 1,2 odstotka.

Evropska centralna banka (ECB) si želi inflacije blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma. V okviru programa odkupovanja obveznic banka mesečno na finančni trg plasira svežih 60 milijard evrov. Deflacija je nevarna, ker lahko potrošnike spodbuja k odlašanjem z nakupi, podjetja pa z investicijami.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar