FinD - Novice - Poslanci naklonjeni podaljšanju zakona o pomoči Pomurju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.10.2015

Poslanci naklonjeni podaljšanju zakona o pomoči Pomurju

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Poslanci so danes opravili drugo obravnavo predloga novele zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015. Temeljni cilj novele je podaljšanje izvajanja zakona za dve leti, da bi lahko v regijo usmerili predvidenih 33 milijonov evrov. Poslanci so temu naklonjeni, opozicija pa želi z dopolnili zagotoviti, da bo šel denar v prave roke.

Vlada po besedah državne sekretarke z gospodarskega ministrstva Margarete Guček Zakošek predlaga podaljšanje obdobja izvajanja zakona, da bi lažje zaključili nekatere še nedokončane ukrepe. Kot je pojasnila, je bil zamik pri izplačilih v prvih letih predvsem posledica potrebnega časa za zagon aktivnosti, kasneje pa je bilo izplačil manj zaradi pomanjkanja razpoložljivih proračunskih sredstev.

Do konca leta 2014 je bilo za izvajanje programa dodeljenih 19 milijonov evrov, v letošnjem letu pa naj bi šlo za ta namen še okoli 4,4 milijona evrov. Ostane torej še 9,6 milijona evrov, ki jih želi vlada usmeriti v Pomursko regijo.

Na seji matičnega odbora DZ so poslanci v predlog novele vnesli tudi predlagano dopolnilo SDS, da se sredstva za regijo ne smejo dodeljevati za izdelavo študij, ekspertiz, strokovnih podlag in podobne dokumentacije ter za sklepanje svetovalnih pogodb. "V zadnjih letih se sredstva niso uporabila v ta namen," je ob tem zagotovila Guček Zakoškova.

Z zakonom se bo uredilo še določene potrebne uskladitve. Potem ko je v stečaju končala Regionalna razvojna agencija Mura, bo njeno ime v zakonu zamenjano z izrazom pristojna regionalna razvojna agencija. Nad zakonom bo po novem bdelo gospodarsko ministrstvo in ne več služba za lokalno samoupravo.

Državna sekretarka je spomnila še, da je iz poročila o izvajanju zakona za leto 2014 razvidno, da je bil največji del sredstev v okviru programa namenjen prvemu instrumentu, to je spodbujanju začetnih investicij podjetij in ustvarjanju novih delovnih mest. Doslej je bilo v okviru tega instrumenta ustvarjenih 1281 zaposlitev, še 399 pa jih je nastalo iz naslova olajšav.

Stanje se izboljšuje, vseeno pa stopnja brezposelnosti ostaja visoka; julija je bila pri 18,1 odstotka, septembra pa pri 17,8 odstotka. Še bolj problematična je struktura brezposelnih, je ocenila Guček Zakoškova.

Po sprejemu novele vlada sicer računa, da bi lahko prve javne razpise objavili zgodaj spomladi prihodnje leto.

Poslanec Franc Laj iz SMC je glede predlaganih amandmajev poudaril, da je treba storiti vse, da se sredstva za Pomurje porabijo kar najbolj koristno. Zato so v stranki tudi podprli dopolnilo SDS o tem, da sredstva ne smejo biti uporabljena za študije in svetovalne pogodbe. Preostali predlagani amandmaji SDS pa po njegovih besedah niso potrebni.

SDS namreč predlaga amandma, ki bi preprečeval korupcijska tveganja, vendar to področje že ureja zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. "Tako da glede tega ne vidim posebne dodane vrednosti, da bi se ta amandma vgradil v sam zakon," je pojasnil.

Največja opozicijska stranka pa je predlagala tudi amandma, s katerim bi prijavo na razpise prepovedali tistim pravnim in fizičnim osebam, ki so v kazenskih ali predkazenskih postopkih. "S takšnim načinom bi lahko marsikomu povzročili nepopravljivo škodo, ker ni rečeno, da je nekdo kriv, samo zato ker je v predkazenskem oziroma v kazenskem postopku," je poudaril Laj. Tako bi bilo mogoče to določilo izkoriščati tako, da bi škodovali tekmecem in jih namerno izključevali iz razpisov. Dokazilo o nekaznovanosti, ki bo pogoj v razpisih, je za SMC dovolj.

Suzana Lep Šimenko iz SDS je branila predloge SDS, češ da je prišlo pri izvajanju zakona do številnih anomalij - od nepravilnosti v vladni projektni pisarni do stečaja RRA Mura. "Denar se mora resnično porabiti za pomoč, razvoj in nova delovna mesta, ne pa za osebne koristi posameznikov," je poudarila.

Guček Zakoškova je sicer glede teme regionalnih razvojnih agencij povedala, da lahko te trenutno delujejo tudi kot družbe z omejeno odgovornostjo, vlada pa se nagiba k rešitvi, da bi bila zanje edina možna pravna oblika javni zavod. Iz razprave poslancev pa je ugotavljala, da je takšni rešitvi očitno naklonjen tudi DZ.

Razprava pa je danes znova tekla tudi o širši problematiki enakomernega regionalnega razvoja Slovenije. Več poslancev je tako opozorilo, da bi morale razvojno pomoč prejeti ne le Pomurje, ampak tudi številne druge slovenske regije.

DZ bo o omenjenem zakonu glasoval v sredo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar