FinD - Novice - Predlog zakona o potrošniških kreditih v javni obravnavi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.10.2015

Predlog zakona o potrošniških kreditih v javni obravnavi

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Gospodarsko ministrstvo je danes v javno obravnavo dalo predlog zakona o potrošniških kreditih, ki veljavni zakon dopolnjuje s pravili evropske direktive za potrošniške kredite, zavarovane s hipoteko ali drugo stvarno pravico ali pa namenjene nakupu stanovanjske nepremičnine. Pripombe bodo zbirali do 19. novembra.

Ključni cilji, ki jih zasleduje predlog zakona, se v primerjavi z veljavnim zakonom ne spreminjajo. Zakon tako še vedno ureja in določa postopke za odgovorno dajanje in najemanje kreditov na način, da se zagotavlja kakovostno informiranje potrošnikov in ustvarja visoka raven varovanja ekonomskih in pravnih interesov potrošnikov.

Na novo se z zakonom med drugim ureja minimalna poklicna usposobljenost dajalcev kreditov in kreditnih posrednikov, cenitev nepremičnine, krediti v tuji valuti ter ukrepi ob zamudah pri plačilih in izvršbi. Za kreditne posrednike se na novo uvaja obvezna pridobitev dovoljenja in zavarovanje poklicne odgovornosti, po novem se ureja tudi čezmejno opravljanje storitev posredovanja kreditov za stanovanjske nepremičnine.

Nekatera področja, ki so že urejena v veljavnem zakonu, se medtem samo nadgrajujejo, kot recimo strožja ureditev ocene kreditne sposobnosti potrošnika, so danes sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar