FinD - Novice - Sindikati ogorčeni nad predlogom podaljšanja varčevanja tudi v 2017
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.10.2015

Sindikati ogorčeni nad predlogom podaljšanja varčevanja tudi v 2017

Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Sindikati javnega sektorja so predlog podaljšanja varčevalnih ukrepov tudi v leto 2017 po današnjih pogajanjih označili za dodatno zaostrovanje. Vztrajajo pri tem, da je treba najprej rešiti vprašanje plač leta 2016. Vladna stran pa pravi, da je že danes jasno, da bo varčevanje potrebno tudi leta 2017 in da vladni predlog že zdaj presega rast BDP.

Kot je v izjavi za medije po današnjem srečanju z vladno pogajalsko skupino dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, zadnji vladni predlog razumejo kot "do zdaj najbolj radikalno zaostrovanje". "Zdi se, kot da vsakič bolj zaostrujejo svoj položaj, kajti v resnici predlog ne prinaša popolnoma nič novega, podaljšuje pa to varčevanje še za eno dodatno leto, kar se mi zdi 14 dni pred koncem pogajanj zelo tvegana poteza vlade," je ocenil sindikalist.

Sindikati po njegovih besedah vztrajajo, da je treba najprej rešiti vprašanje leta 2016. S prihodnjim letom naj bi se namreč sprostili varčevalni ukrepi, a je vlada predlagala, da se jih med njimi več podaljša. Če zadovoljivo rešijo vprašanje plač v letu 2016, pa se lahko potem pogovarjajo tudi o kakšni stvari za leto 2017, je dejal Štrukelj. Kot je pojasnil, bi si namreč med drugim želeli, da bi se v letu 2017 uveljavila delovna uspešnost, od katere so pri pogajanjih za leto 2016 že odstopili, bi se pa o njej želeli dogovoriti za leto 2017.

Sindikalni predlog se je po Štrukljevih besedah sicer ponovno nekoliko približal vladnemu predlogu. Tako bi bili med drugim pripravljeni pri plačni lestvici pristati, da se ta sprosti z marcem prihodnje leto in ne z januarjem, kot so zahtevali sprva, prav tako so pripravljeni nekoliko popustiti pri premijah dodatnega pokojninskega zavarovanja. Ne pristajajo pa, kot je poudaril, da bi se še naprej izplačeval znižan regres, čeprav je vlada predlagala nekoliko omiljeno znižanje.

Vladni pogajalec, minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je v izjavi za medije po srečanju ocenil, da je vladni predlog zelo korekten do sindikalne strani, saj za leto 2016 ob predvideni 2,3-odstotni rasti BDP predlagajo štiriodstotno povečanje mase za plače, v letu 2017 pa ob predvideni enaki gospodarski rasti povečanje mase še za tri odstotke. "To pomeni, da se hitreje približujemo z večanjem mase plač, kot bi to omogočala neposredno sama gospodarska rast," je pojasnil.

Po njegovih besedah je tudi korektno, da se že vnaprej dogovorijo tudi o ukrepih v letu 2017 oziroma o tem, kako bo potekalo postopno popuščanje varčevalnih ukrepov. Že danes namreč vedo, da bo tudi leta 2017 še potrebno določeno prilagajanje, je pojasnil minister, ki je tudi poudaril, da sindikati pogovora o ukrepih za leto 2017 niso zavrnili.

O novem pogajalskem predlogu vladne strani se bodo, kot je napovedal Koprivnikar, posvetovali na četrtkovi seji vlade, ko bodo še enkrat pregledali, ali obstajajo možnosti, da bi svoj predlog finančno omilili. Ta, novi predlog bodo sindikalni strani predstavili že v četrtek popoldne na nadaljevanju pogajanj.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar