FinD - Novice - Z uredbo do manj administracije pri dopolnilnih dejavnostih na kmetijah
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.8.2015

Z uredbo do manj administracije pri dopolnilnih dejavnostih na kmetijah

Ljubljana, 02. avgusta (STA) - Vlada je ta teden izdala uredbo o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, ki naj bi med drugim prispevala k zmanjšanju administracije na kmetijah. Dopolnilne dejavnosti opravlja več kot 4800 slovenskih kmetij, ki lahko tako izboljšajo izrabo proizvodnih zmogljivosti in dohodkovni položaj ter ustvarjajo nova delovna mesta na podeželju.

Vlada mora v skladu z zakonom o kmetijstvu predpisati, katere dopolnilne dejavnosti lahko opravljajo na kmetiji, njihove značilnosti, obseg in podrobnejše pogoje. V uredbi, ki bo začela veljati 15. avgusta, so tako določene oblike povezave med osnovno kmetijsko pridelavo in dopolnilno dejavnostjo, pa tudi zahteve glede minimalnih deležev domačih pridelkov ali izdelkov pri predelavi ali porabi v turizmu na kmetiji, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Dopolnilne dejavnosti opravlja več kot 4800 slovenskih kmetij, ki imajo dovoljenje za opravljanje prek 15.000 vrst dopolnilnih dejavnosti. Možne so različne dopolnilne dejavnosti, med drugim predelava primarnih kmetijskih pridelkov, turizem na kmetiji, predelava gozdnih in lesnih sortimentov, prodaja kmetijskih pridelkov in izdelkov s kmetij ter storitve s kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo.

Pomembno dopolnilno dejavnost predstavlja predelava primarnih kmetijskih pridelkov. Teh je več kot 3500, v ta okvir pa sodijo peka kruha, predelava mleka, mesa, sadja ... Kmetije predelajo svoje pridelke in tako izboljšajo dodano vrednost svojih pridelkov.

Med dopolnilnimi dejavnostmi so pomembne tudi tiste, ki so povezane s turizmom - turistične kmetije z nastanitvijo, izletniške kmetije, vinotoči, osmice in turizem na kmetiji, ki ni gostinska dejavnost. Teh je več kot 2100.

Za opravljanje te dopolnilne dejavnosti mora kmetija v ponudbi zagotoviti najmanj 50 odstotkov lastnih pridelkov. Do 25 odstotkov vrednosti ponudbe lahko zagotovijo z dokupom z drugih slovenskih kmetij, do 25 odstotkov pa lahko dokupijo v prosti prodaji. Za informiranost potrošnikov mora biti na vidnem mestu označeno poreklo surovin.

Ta teden sprejeta uredba prinaša pomembne administrativne poenostavitve za kmete. Ministrstvo namreč ukinja vodenje posebnih evidenc za opravljanje dopolnilnih dejavnosti. Zahtevane deleže surovin bodo ugotavljali na podlagi prejetih računov ali z drugimi dokazili, ki vsebujejo potrebne podatke, ki jih kmetije že vodijo na podlagi drugih zahtev.

Novost v tej uredbi so tudi dejavnosti s področja celodnevnega in dnevnega varstva odraslih in starejših na kmetijah, pri čemer bodo na kmetiji izvajali le del dejavnosti, to sta prebivanje in hrana, zdravstveno oskrbo pa bodo izvajali v okviru javne mreže.

Starejši s podeželja, kjer je slabša pokritost javne mreže in so bolj navezani na domači kraj, se bodo lahko tako odločili za nastanitev na bližnji kmetiji, in ne v domu za ostarele.

"Dopolnilne dejavnosti so v Sloveniji ena najpomembnejših aktivnosti na družinskih kmetijah. S to uredbo smo jim dali več možnosti, kaj lahko počnejo, hkrati pa smo pomembno zmanjšali administracijo pri teh dejavnostih," je za STA dejal kmetijski minister Dejan Židan.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar