FinD - Novice - Kršiteljem strožjih pravil pri gotovinskem poslovanju za milijon evrov glob
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.4.2014

Kršiteljem strožjih pravil pri gotovinskem poslovanju za milijon evrov glob

Ljubljana, 20. aprila (STA) - Prepoved programov, ki omogočajo naknadno spreminjanje podatkov o izdanih računih, skupaj s poostrenim nadzorom inšpektorjev vodi v višjo stopnjo prostovoljnega izpolnjevanja davčnih obveznosti, ugotavljajo na Davčni upravi RS (Durs). Tovrstni programi so prepovedani od sredine lanskega leta, v tem času so kršiteljem izrekli za milijon evrov glob.

Prepoved programov ali naprav, ki omogočajo naknadno spreminjanje podatkov o izdanih računih, je bila uveljavljena s 1. julijem lani, ko so na Dursu napovedali tudi strožji nadzor. Že samo do konca lanskega decembra so inšpektorji opravili skoraj 5000 nadzorov in ugotovili za 2,4 milijona evrov dodatno ugotovljenih davčnih obveznosti.

Kazni za uporabo programske opreme, ki omogoča brisanje, prilagajanje in spreminjanje prometa, niso nizke: za fizične osebe z dejavnostjo se začnejo pri 20.000 evrih, za pravne osebe pa pri 50.000 evrih. Takšnih kršitev so doslej razkrili 29, od skupaj 962.500 evrov izrečenih glob pa so jih kršitelji doslej poravnali za blizu 670.000 evrov.

Od tega so inšpektorji 11 pravnim osebam izrekli globo v višini 50.000 evrov, eni pa celo v višini 70.000 evrov. Med samostojnimi podjetniki pa jih je 16 doletela globa v višini 20.000 evrov, enega pa v višini 22.500 evrov. Tri četrtine so jih globe že plačale.

Ob tem na Dursu poudarjajo, da je v postopkih izrekanja glob še več zavezancev, a ker jim globe še niso bile izrečene, v te številke še niso zajeti.

Sicer pa ugotavljajo, da se stopnja prostovoljnega izpolnjevanja davčnih obveznosti povečuje. Med lanskim novembrskim poostrenim nadzorom nad cvetličarji in svečarji so denimo nepravilnosti odkrili le v šestih odstotkih vseh pregledov, medtem ko se je v preteklih letih ta delež gibal okoli 40 odstotkov.

Podobno je bilo pri poostrenem nadzoru na vulkanizerji, kjer so v letu 2012 nepravilnosti ugotavljali v več kot 50 odstotkov vseh opravljenih nadzorov, lani pa je ta delež padel na 13 odstotkov.

Tudi rezultati nadzorov na stojnicah v okviru "veselega decembra" kažejo na manjše število ugotovljenih nepravilnosti. Tu se je delež ugotovljenih nepravilnosti zmanjšal s 40 odstotkov v letu 2012 na 16 odstotkov v decembru lani.

Višjo stopnjo prostovoljnega izpolnjevanja davčnih obveznosti na Dursu pripisujemo preventivnemu delovanju z intenzivnemu informiranju davčnih zavezancev ter napovedanim poostrenim davčnim nadzorom. Izrednega pomena pa je tudi vse večje zavedanju državljanov, da lahko vsak posameznik vpliva na zmanjševanje davčnih utaj in pojava sive ekonomije, dodajajo.

Medtem davčni inšpektorji nadaljujejo z aktivnostmi nadzora pri gotovinskem poslovanju, pozornost pa usmerjajo na področja sive ekonomije, kjer do izogibanja obveznosti pride na podlagi dogovora med zavezancem in potrošnikom. Takšne dejavnosti so denimo gradbeništvo (inštalaterji, fasaderji, krovci, urejanje okolice itd.) in področje motornih vozil (preprodaja, servisi, prevozi, nadzori taksistov itd.).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar