FinD - Novice - Ministrstvo za delo zavrača očitke glede uredbe o kvotah za zaposlovanje invalidov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.4.2014

Ministrstvo za delo zavrača očitke glede uredbe o kvotah za zaposlovanje invalidov

Ljubljana, 19. aprila (STA) - Ministrstvo za delo odgovarja nezadovoljnim z zadnjo uredbo o kvotah za zaposlovanje invalidov, po kateri posredni proračunski uporabniki ne dobijo več nagrade za preseganje kvote. Kot navaja, je dvojno financiranje iz javnih sredstev prepovedano. Posredni proračunski uporabniki so zato imeli težave s pravilno porabo sredstev, opozarja ministrstvo.

"Večina posrednih proračunskih uporabnikov je financiranih preko pogodb z ministrstvi ali občinami, ki jim zagotavljajo tudi sredstva za plače zaposlenih. Ker nagrada za preseganje kvote predstavlja državno pomoč, je poraba sredstev iz naslova nagrade predpisana z evropsko uredbo o splošnih skupinskih izjemah," so za STA pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Po njihovih navedbah vsi prejemniki državnih pomoči zaradi zaposlovanja invalidov najprej porabljajo ta sredstva za sofinanciranje plač njihovih invalidov. To jim omogoča sprotno porabo sredstev, pojasnjujejo. V primeru, da teh sredstev ne porabijo najkasneje v treh letih od prejema, so jih namreč dolžni z obrestmi plačati v proračun.

"Prepovedano je dvojno financiranje iz javnih sredstev, torej po pogodbi in preko nagrade za istega delavca. Posredni proračunski uporabniki so zato imeli težave s pravilno porabo sredstev," poudarjajo na ministrstvu.

Ukinitev nagrade se po njihovem pojasnilu nanaša le na posredne proračunske uporabnike. Te opredeljuje zakon o javnih financah, gre pa za javne zavode, agencije in javne sklade, katerih ustanovitelj je država ali občina.

Nagrado, ki je do 1. aprila znašala 25 odstotkov minimalne plače, so lahko pri Javnem jamstvenem, preživninskem in invalidskem skladu uveljavljali vsi delodajalci, ki so imeli zaposlenih več invalidov od predpisanega števila. Vseh posrednih proračunskih uporabnikov v vseh dejavnostih je bilo lani 1291. Od teh jih je 458 presegalo predpisano kvoto.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je v sredo sporočila, da je uredba o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov, ki je začela veljati 1. aprila, krivična do domov za starejše občane. V tej dejavnosti je po njihovih navedbah nadpovprečno veliko število delovnih invalidov.

Ukinitev nagrad za preseganje kvote je po njihovih besedah najbolj obremenjenim delodajalcem na tem področju odvzela še zadnjo možnost, da nadomestijo zmanjšano produktivnost delavcev oz. zagotavljajo ustrezen obseg zaposlitev.

A po podatkih Javnega jamstvenega, preživninskega in invalidskega sklada RS je bilo največ posrednih proračunskih uporabnikov, ki so presegali kvoto, med šolami in vrtci, nadalje med kulturnimi, razvedrilnimi in rekreacijskimi dejavnostmi in šele na tretjem mestu po številu prejemnikov so bili posredni proračunski uporabniki na področju zdravstva in socialnega varstva, navajajo na ministrstvu.

Sistem financiranja plač za delovne invalide v domovih starejših občanov po njihovem opozorilu ne more temeljiti na nagradi za preseganje kvote. Delovnim invalidom morajo delodajalci zagotoviti ustrezno delo glede na omejitve, navedene v odločbi o priznanju invalidnosti pokojninskega zavoda, o ustreznosti delovnega mesta pa pridobiti mnenje pristojnega organa tega zavoda.

Po zadnji uredbi o kvotah za zaposlovanje invalidov se je nagrada za zaposlovanje invalidov nad kvoto s 25 odstotkov znižala na 20 odstotkov minimalne plače mesečno za vsakega invalida nad predpisano kvoto. Posredni proračunski uporabniki pa niso več upravičeni do nagrade za preseganje kvote.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar