FinD - Strokovni članki
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Nasveti in članki > Gostiša Mato
 

Nasveti in članki

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 3 (od skupaj 3)
Publikacija Članek
Naslovnica

Vloga prava pri (nujni) sistemski rekonstrukciji aktualnega kapitalizma

Pravna praksa, 2017/34

dr. Mato Gostiša, 14.9.2017

dr. Mato Gostiša, Pravna praksa, 34/2017Odveč je verjetno ponavljati splošno znane ugotovitve o tem, da so vse bolj izrazito deviantne ekonomske, socialne in okoljske posledice sedanjega kapitalizma znak "krize kapitalizma kot sistema", ki je zato nujno potreben temeljite rekonstrukcije, in ne znak krize takšnih ali drugačnih "politik" znotraj tega sistema. Je vloga pravne znanosti pri tej rekonstrukciji lahko tudi vodilna in odločilna ali pa naj bi bilo pravo, tako kot (žal) vedno doslej, zgolj "sledilec" aktualne ekonomske teorije na tem področju? Prepričan sem v prvo.
Naslovnica

Koga šteti med "vodilno osebje" po 12. členu ZSDU

Pravna praksa, 2011/19

Mato Gostiša, 19.5.2011

Delovna razmerja

dr. Mato Gostiša, Pravna praksa, 19/2011Ena najtežjih dilem, s katerimi se vsakodnevno srečuje praksa v zvezi z ugotavljanjem kroga oseb, na katere se nanaša prepoved aktivne in pasivne volilne pravice za svet delavcev po 12. in 13. členu Zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju (ZSDU), je vprašanje, koga - razen ožjega poslovodstva in prokuristov - pravzaprav šteti med t. i. vodilno osebje. Odkar je bil v drugem odstavku 12. člena tega zakona vsebinsko povsem neopredeljen pojem "delavci s posebnimi pooblastili in odgovornostmi" z novelo ZSDU-B iz leta 2007 nadomeščen s pojmom "delavci, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi v skladu z 72. členom Zakona o delovnih razmerjih", pa je zmeda pri uporabi tega pojma v praksi žal le še precej večja kot prej.
Naslovnica

Čas je za temeljito prenovo korporacijskega prava

Pravna praksa, 2011/6-7

Mato Gostiša, 17.2.2011

Gospodarsko pravne zadeve

dr. Mato Gostiša, Pravna praksa, 6-7/2011Kapitalizma iz ekonomskih učbenikov preteklih stoletij danes v stvarnosti preprosto (skorajda) ni več. Kljub temu pa je še vedno v veljavi dosledno po teh učbenikih ukrojen sistem korporacijskega upravljanja in delitve novoustvarjene vrednosti, ki je v sodobni družbenoekonomski realnosti že zdavnaj postal pravi anahronizem. Ta mešanica nove stvarnosti in arhaičnega korporacijskega prava tako zdaj tvori neki povsem nelogičen družbenoekonomski sistem, ki razvojno kajpak ne vodi nikamor, še najmanj pa v neko želeno ekonomsko učinkovitejšo in socialno pravičnejšo ter kohezivnejšo družbo. Nasprotno -
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Literatura


Pravna praksa(3)

Področja

Finančno-računovodski in poslovni nasveti in članki

Leto objave

2017(1) 2011(2)

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFG HIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: G