FinD - Strokovni članki
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Nasveti in članki > Maček Patricij
 

Nasveti in članki

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 14 (od skupaj 14)
Publikacija Članek
Naslovnica

Varstvo delavcev zaradi pomoči diskriminiranim delavcem

FinD-INFO članki, 2019

Patricij Maček, 26.7.2019

Delovna razmerja

FinD-INFO članki, 26.07.2019Belgijsko delovno sodišče v Antwerpnu je Sodišču Evropske unije (EU) smiselno postavilo vprašanje za predhodno odločanje, ali belgijska nacionalna zakonodaja, v skladu s katero je v položaju, ko je oseba, ki je menila, da je žrtev diskriminacije zaradi spola, vložila pritožbo, delavec, ki jo je...
Naslovnica

Diskriminatorno upoštevanje pretekle delovne dobe

FinD-INFO članki, 2019

Patricij Maček, 3.7.2019

Delovna razmerja

FinD-INFO članki, 03.07.2019Avstrijsko vrhovno sodišče je Sodišču Evropske unije (EU) med drugim postavilo vprašanje za predhodno odločanje, ali avstrijska nacionalna ureditev, ki določa, da se za določitev službene dobe pogodbenega uslužbenca v javnem sektorju pretekla delovna doba, dosežena v delovnem razmerju pri lokalni skupnosti ali zvezi občin v državi članici Evropskega gospodarskega prostora, Republiki Turčiji ali Švicarski konfederaciji, pri organu EU ali pri medvladni organizaciji, katere članica je Republika Avstrija, ali pri drugih podobnih organih, upošteva v celoti, medtem ko se kakršnakoli druga pretekla delovna doba upošteva le v skupnem obsegu največ desetih let in le, če je upoštevna, nasprotuje 45. členu Pogodbe o delovanju EU (PDEU) in prvemu odstavku 7. člena Uredbe (EU) št. 492/2011 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 5. aprila 2011 o prostem gibanju delavcev v Uniji (Uredba). Pri čemer sta razvrstitev in napredovanje javnega uslužbenca odvisna od njegove službene dobe. Sodišče EU je odločilo, da je obravnavana ureditev v nasprotju s pravom EU.
Naslovnica

Pravica do plačanega letnega dopusta glede na delovno dobo delavca pri delodajalcu

FinD-INFO članki, 2019

Patricij Maček mag. prava, 19.4.2019

Delovna razmerja

FinD-INFO članki, 19.04.2019Avstrijsko vrhovno sodišče je Sodišču Evropske unije (EU) postavilo vprašanje za predhodno odločanje, ali avstrijska nacionalna ureditev, ki določa, da ima delavec s 25 leti delovne dobe, ki pa je ni dopolnil pri istem avstrijskem delodajalcu, pravico le do petih tednov letnega dopusta (ker se za...
Naslovnica

Slovenska poslovna točka

Pravna praksa, 2018/26

Patricij Maček, 5.7.2018

Patricij Maček, Pravna praksa, 26/2018Država je v okviru podpornih storitev za poslovne subjekte uvedla sistem SPOT - Slovenska poslovna točka, katerega cilj je vzpostavitev celovitega sistema brezplačnih podpornih storitev države za poslovne subjekte pod enotno znamko. Sistem naj bi poslovnim subjektom in podjetnikom nudil nove in izboljšane elektronske storitve, storitve podjetniškega svetovanja, informiranja in podjetniškega usposabljanja ter obogaten nabor storitev s področja internacionalizacije in tujih investicij.
Naslovnica

Strankina želja po verski nevtralnosti delavke in prepoved diskriminacije

Pravna praksa, 2017/32

Patricij Maček, 31.8.2017

Patricij Maček, Pravna praksa, 32/2017V junijski številki Pravne prakse ste lahko prebrali, da je Sodišče Evropske unije (EU) prepoznalo, da je prepoved nošenja verskih simbolov na delovnem mestu v skladu s pravom EU. V (podobni) zadevi C-188/15 pa je istega dne odločilo tudi, da delodajalec želje stranke, naj storitve tega delodajalca ne opravlja več delavka, ki nosi muslimansko naglavno ruto, ne more predpisati kot bistvene in odločilne zahteve za delovno mesto take delavke, saj bi s tako zahtevo izključeval prepoved (ne)posredne diskriminacije pri zaposlovanju in delu na podlagi vere, prepričanja, hendikepiranosti, starosti ali spolne usmerjenosti.
Naslovnica

INSOLV-INFO

Pravna praksa, 2017/24-25

Patricij Maček, 22.6.2017

Patricij Maček, Pravna praksa, 24-25/2017Želite biti dnevno obveščeni o vseh pomembnih poslovnih in finančnih dogodkih, povezanih s poslovnimi subjekti po lastnem izboru? Potrebujete podrobne poslovne informacije o obstoječih in bodočih poslovnih partnerjih? Vse to omogoča prenovljeni poslovno-informacijski portal INSOLV-INFO, ki ga je spomladi (bodočim) uporabnikom predstavila družba IUS SOFTWARE. Posodobljeni spletni portal je preglednejši, enostavnejši in naprednejši ter tako uporabnejši za spremljanje insolvenčnih postopkov pravnih in fizičnih oseb.
Naslovnica

Prva Delovnopravna klinika

Pravna praksa, 2017/12-13

Patricij Maček, 30.3.2017

Patricij Maček, Pravna praksa, 12-13/2017Za vse študente, željne poglabljanja znanja iz delovnega prava, in tiste, ki jim ni vseeno za njegovo udejanjanje v praksi, je bila v študijskem letu 2016-2017 prvič organizirana Delovnopravna klinika po vzoru že obstoječih pravnih klinik na PF Univerze v Ljubljani. Delovnopravno kliniko, katere namen je spodbuditi zanimanje (bodočih) pravnikov za področje delovnega prava, sta organizirala predstojnik Katedre za delovno in socialno pravo na PF Univerze v Ljubljani dr. Luka Tičar in študentska koordinatorka Sara Bagari iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.
Naslovnica

Skozi oči prekariata

Pravna praksa, 2016/47

Patricij Maček, 1.12.2016

Patricij Maček, Pravna praksa, 47/2016O prekarnem delu, ki ga Gibanje za dostojno in socialno družbo opredeljuje kot delo, ki "ni dolgotrajno, ne predstavlja stabilne oblike zaposlitve, zaslužek od prekarnega dela pa ne zagotavlja dostojnega preživetja", so na okrogli mizi Skozi oči prekariata, ki je 21. novembra potekala v Kinu Šiška v Ljubljani, spregovorili govorci z različnih področij.
Naslovnica

V znamenju uvedbe davčnih blagajn

Pravna praksa, 2016/7-8

Patricij Maček, 18.2.2016

Patricij Maček, Pravna praksa, 7-8/2016"Danes je prek aplikacije Preveri račun preverjen vsak trideseti račun, izdan v Sloveniji," je učinkovitost uresničevanja Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) na prvih Dnevih davkov, računovodstva in poslovnih informacij, ki so potekali 4. in 5. februarja v GH Union v Ljubljani, orisal Sebastijan Prepadnik s Finančne uprave RS (FURS). Na konferenci, ki jo je pripravila družba IUS SOFTWARE (GV Založba), je bilo organiziranih sedem tematskih sklopov, v okviru katerih je spregovorilo šest strokovnjakov za področja davkov, računovodstva in poslovnih informacij.
Naslovnica

Obdavčitev študentskega dela prek prispevkov

FinD-INFO članki, 2016

Patricij Maček, 18.1.2016

Poslovne poti in stranpoti

FinD-INFO članki, 18.01.2016Letos je bil, poleg določitve minimalne bruto urne postavke za študentsko delo, bistveno spremenjen sistem plačevanja prispevkov pri začasnem in občasnem delu dijakov in študentov. V članku je obravnavana pretekla slovenska ureditev plačevanja prispevkov pri tovrstni obliki dela in novosti, ki jih...
Naslovnica

Novosti v korporacijskem pravu

FinD-INFO članki, 2015

Patricij Maček, 12.8.2015

Gospodarsko pravne zadeve

FinD-INFO članki, 12.08.2015Spremembe in dopolnitve > Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki bodo začele veljati 8. avgusta, prinašajo nadgradnjo omejevanja ustanavljanja gospodarskih družb subjektom z nepoštenimi poslovnimi praksami, onemogočanje veriženja podjetij za doseganje nepodjetniških ciljev in izboljšanje korporativnega...
Naslovnica

Davčne blagajne

FinD-INFO članki, 2015

Patricij Maček, 27.7.2015

Gospodarsko pravne zadeve

FinD-INFO članki, 27.07.2015Državni zbor je 15. julija sprejel Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR), katerega glavni cilj je uvedba sistema, ki omogoča transparentno in zanesljivo evidentiranje gotovinskega prometa davčnih zavezancev, ter na ta način zmanjšati sivo ekonomijo, preprečevati davčne utaje in goljufije na področju davka na dodano vrednost ter drugih tovrstnih dajatev.
Naslovnica

Davčne blagajne

FinD-INFO članki, 2015

Patricij Maček, 22.7.2015

Gospodarsko pravne zadeve

FinD-INFO članki, 22.07.2015Državni zbor je 15. julija sprejel Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR), katerega glavni cilj je uvedba sistema, ki omogoča transparentno in zanesljivo evidentiranje gotovinskega prometa davčnih zavezancev, ter na ta način zmanjšati sivo ekonomijo, preprečevati davčne utaje in goljufije na področju davka na dodano vrednost ter drugih tovrstnih dajatev.
Naslovnica

Novela ZUJF določa urno postavko študentskega dela

FinD-INFO članki, 2015

Patricij Maček, 9.2.2015

Delovna razmerja

FinD-INFO članki, 09.02.20151. februarja se bodo začele uporabljati spremembe in dopolnitve > Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ki zvišujejo davčne obremenitve študentskega dela in določajo minimalno urno postavko (4,50 evra bruto oziroma 3,80 evra neto).
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Literatura


FinD-INFO članki(8)

Pravna praksa(6)
   

Področja

Davčni članki in nasveti Finančno-računovodski in poslovni nasveti in članki

Leto objave

2019(3) 2018(1) 2017(3) 2016(3)
2015(4)

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLM NOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: M