FinD - Strokovni članki
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Nasveti in članki > Teršek Andraž
 

Nasveti in članki

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 7 (od skupaj 7)
Publikacija Članek
Naslovnica

Pravica delavcev do dodatnega izobraževanja - v teoriji in praksi

Pravna praksa, 2018/5

Teršek Andraž, Medved Jernej, 1.2.2018

dr. Andraž Teršek, Jernej Medved, Pravna praksa, 5/2018V današnji družbi ima izobraževanje zelo pomembno vlogo. Šolanje do prve zaposlitve ni več dovolj, od ljudi se - meniva, da upravičeno - pričakuje in zaželeno je, da se izobražujejo(-mo) vse življenje. V tem članku zato obravnavava teoretične definicije izobraževanja in usposabljanja zaposlenih, ustavnopravna izhodišča pravice do izobraževanja ter zakonodajo na področju dodatnega izobraževanja zaposlenih v Sloveniji.
Naslovnica

Reševanje problema fiktivnih vpisov z zahtevo po sklenitvi pogodbe s študenti

Pravna praksa, 2017/47

Teršek Andraž, Blatnik Marko, 7.12.2017

dr. Andraž Teršek, Marko Blatnik, Pravna praksa, 47/2017Ob jesenskem začetku letošnjega študijskega leta je nenadoma brez zdravstvenega zavarovanja in nekaterih drugih socialnih pravic (na primer do prehrane, prevozov, štipendiranja) ostalo kar okoli dva tisoč študentov. To se je zgodilo (oziroma - to je država storila) na temelju člena v Zakonu o visokem šolstvu, po katerem naj bi študente, ki sicer opravljajo študijske obveznosti, vseeno izvzeli iz kroga upravičencev do koriščenja pomembnih - in elementarnih - študentskih socialnih pravic. S tem sta finančno nepremostljiva težava in škoda nastali tistim študentom, ki so se med študijem prepisali na drug študij ali pa so se odločili za zaporedni študij. Status študenta so ohranili, zadevne pravice pa jim pripadajo le za obdobje trajanja prvega študijskega programa.
Naslovnica

Ustavnopravna ocena možnih - ali verjetnih - pogojev v javnih razpisih

Pravna praksa, 2017/47

dr. Andraž Teršek, 7.12.2017

dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 47/2017Nedavno sem se, po načrtovanem naključju in z zunanjo spodbudo, lotil razmišljanja o ustavnopravno pravilni umestitvi razpisnih pogojev za možne prijavitelje na javne razpise; tiste, ki jih razpiše Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Poudarek sem namenil splošnemu in načelnemu vprašanju vsakokratne skladnosti teh pogojev z načeloma sorazmernosti in enakopravne obravnave pravnih subjektov. Pred tem so mi verodostojne osebe, ki se po službeni dolžnosti ukvarjajo s to temo, pojasnile, daprijavitelji v javnih razpisih večkrat obidejo ali poskušajo obiti določila javnih razpisov in razpisne pogoje. Zato se pristojno ministrstvo stalno sooča z izzivom, pred časom naslovljenim nanj tudi v obliki priporočila Državnega pravobranilstva RS, da smiselno popravi ali na novo oblikuje določila javnih razpisov, ki zadevajo upravičenost in sposobnost prijaviteljev, da se pravilno in uspešno prijavijo na javne razpise. Ministrstvo pri tem zasleduje legitimni cilj, da poskusi preprečiti kandidiranje na javnih razpisih tistim subjektom, ki želijo/se trudijoobiti splošne pogoje javnih razpisov ter tako pridobiti sredstva proračuna Republike Slovenije in namenska sredstva EU.
Naslovnica

Sistemska anomalija in protiustavnosti predpisov pri zaposlovanju mladih

Pravna praksa, 2017/45-46

Blatnik Marko, Teršek Andraž, 23.11.2017

Marko Blatnik, dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 45-46/2017Kot pravnika, ki se pri svojem strokovnem delu pogosto soočava s kršitvami delavskih in socialnih pravic, sva v zadnjem času prepoznala več kršitev delavskih in socialnih pravic mladih (nekatere tipične so popisane v knjigi Pravna ignoranca škodi 2: kritika pravne prakse). Do ugotovitve, da mladi ne prejmejo pravnega varstva delavskih in socialnih pravic, pa nobena država, še posebej pa ne članica EU, ne sme biti ravnodušna.
Naslovnica

Prožna varnost po slovensko

Pravna praksa, 2012/13

dr. Andraž Teršek, 5.4.2012

Delovna razmerja

dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 13/2012Prožna varnost je ena od ustaljenih fraz, ki jih prepogosto slišimo v političnih govorih. Pojavlja se tudi v skoraj vseh dokumentih, ki na nacionalni in evropski ravni urejajo trg dela in strategije razvoja gospodarstva. Manj pa je javnih pojasnil o tem, kaj prožna varnost pravzaprav pomeni. O tem so 28. marca na okrogli mizi v okviru projekta Izboljšanje delovnega okolja v ključnih panogah obalno-kraške regije IDO Primorske v organizaciji Inštituta Andreja Marušiča v Kopru spregovorili ekonomist mag. Rado Pezdir, sociolog dr. Tonči Kuzmanić in sindikalist mag. Rajko Bakovnik.
Naslovnica

Pravica do zdravega delovnega okolja ni primerno zaščitena

Pravna praksa, 2012/12

dr. Andraž Teršek, 29.3.2012

Delovna razmerja

dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 12/2012Ob tednu Univerze na Primorskem je bila v Kopru 14. marca organizirana okrogla miza Pravica do zdravega delovnega okolja v teoriji in praksi. Pripravil jo je Inštitut Andreja Marušiča (UP IAM), in sicer v okviru projekta Izboljšanje delovnega okolja v ključnih panogah obalno-kraške regije - IDO Primorske.
Naslovnica

Narodni manjšini v Sloveniji: ustavnopravni pomislek proti 10. členu ZDru-1

Pravna praksa, 2008/2

mag. Andraž Teršek, 17.1.2008

Samostojni podjetniki, zasebniki, društva in zadruge

mag. Andraž Teršek, Pravna praksa, 2/2008mag. pravnih znanosti, asistent na PF Univerze v Ljubljani Zakon o društvih (ZDru-1)1 v 10. členu določa: "Ime društva mora biti v slovenščini. Če ima društvo sedež na območju, kjer živita narodni skupnosti, ime lahko sestavlja tudi prevod imena v italijanskem ali madžarskem jeziku.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Literatura


Pravna praksa(7)

Področja

Finančno-računovodski in poslovni nasveti in članki

Leto objave

2018(1) 2017(3) 2012(2) 2008(1)

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠT UVWXYZŽ
< Prva črka priimka: T